Proč se zelený čaj nezalévá vroucí vodou?

Čaj patří mezi celosvětově nejpopulárnější nápoje. A zatímco někdo nad přípravou příliš nepřemýšlí, někdo se snaží vnímat každý detail a přesně odměřovat množství použitého čaje, délku louhování i celou řadu dalších faktorů. Ať už patříte do kterékoliv z těchto kategorií, jedna věc přece jenom může dost zásadně vylepšit chuť vašeho zeleného čaje – správná teplota vody. Jaká je ideální? A proč se vyvarovat vroucí vodě? Na to se zaměříme v rámci tohoto článku. 

Proč nepoužívat vroucí vodu? 

Mnoho lidí má ve zvyku zalévat všechny čaje bez ohledu na druh vroucí vodou. To je ale obrovská chyba, protože snad kterýkoliv průvodce světem čajů vám řekne, že na zelený čaj je mnohem lepší použít vodu o teplotě od 70 do 85 °C. Proč tomu tak ale je? Protože lístky zeleného čaje neprochází po sklizni žádnou oxidací, a proto jsou poměrně náchylné ke znehodnocení. Jakmile použijete příliš teplou vodu, začnou se do vašeho nálevu uvolňovat i látky, které v čaji mít tak úplně nechcete a dochází tím k poškození výsledného chuťového profilu. Je proto obecně dobré tento faktor hlídat a zbytečně to s teplotou vody nepřehánět. 

proč zelený čaj nezalévat vroucí vodou 1-min

Jaká teplota vody je ideální? 

Jak jsme již zmínili v předchozím odstavci, obecně bývá za ideální považována teplota kolem 70 °C pro japonské zelené čaje a kolem 85 °C pro čaje čínské. Vyšší teplota vody se již zpravidla nedoporučuje. Nejlepší možností je samozřejmě mít konvici, která umožňuje nastavit teplotu vody, protože v takovém případě máte tento problém hned vyřešený. Pokud však vaše rychlovarná konvice touto možností nedisponuje, není nic jednoduššího, než vodu přivést k varu a následně počkat 2 až 3 minuty, až ochladne na požadovanou teplotu. Více jsme o louhování čaje psali v jednom z našich předchozích blogových příspěvků. 

Existují výjimky? 

Pokud nepatříte úplně mezi zapálené čajové odborníky, dalo by se říct, že používat vodu o teplotě někde mezi 70 a 85 °C zajistí, že z vašeho zeleného čaje vytěžíte maximum a troufáme si tvrdit, že po chuťové stránce bude dost pravděpodobně lepší než při zalití vodou vroucí. Zároveň se však hodí podotknout, že existují i výjimky a zapálení čajoví fajnšmekři mnohdy s teplotou vody do značné míry experimentují. Například čaje, které mají vysoký podíl tipsů, mohou vyžadovat vyšší teplotu, protože jinak nedojde k dostatečné extrakci jednotlivých chuťových a aromatických vlastností a takové čaje pak mohou být poněkud mdlé a nevýrazné, což samozřejmě nikdo nechce. 

proč zelený čaj nezalévat vroucí vodou 2-min

Jaká teplota je nejlepší? Vyzkoušeli jsme to za vás

Připravit čaj co možná nejlépe je samozřejmě do značné míry složitý úkol. A nám je jasné, že ne každý má čas a chuť experimentovat s vlastní recepturou a střídat teplotu vody, množství použitého čaje a dalšími parametry. Právě proto u všech čajů z naší bohaté nabídky uvádíme doporučený recept, který můžete, ale samozřejmě nemusíte dodržovat. Přímo na stránkách s konkrétním produktem vždy uvidíte, jaké množství čaje doporučujeme použít na jeden litr vody, jak dlouho byste jej měli louhovat a v neposlední řadě také to, jaká je ideální teplota vody. A pokud nejste úplně fanoušci zelených čajů, můžete v našem eshopu vyzkoušet například čaje bílé nebo černé. U nich samozřejmě dodržujeme stejné značení.