Příběh čaje: Od zpracování až na váš stůl

Sklizeň čaje je pro každého, kdo pochází z jiných klimatických podmínek, naprosto nevšední záležitostí, kterou rozhodně stojí za to vidět. Pokud tu možnost nemáte, určitě doporučujeme alespoň přečíst náš předchozí článek, ve kterém jsme se sklizni věnovali. Neméně zajímavé je ovšem také to, co se s čajem děje bezprostředně po sklizni a následném zpracování. Nějakým způsobem se totiž čaj musí dostat od tisíců malých producentů až na váš stůl. Jak? To se dozvíte v tomto článku. 

Co s čajem dělají pěstitelé?

Malí pěstitelé mají zpravidla dvě možnosti, přičemž jedna je výrazně populárnější než druhá. Tou první je navázat kontakt přímo s nějakým konkrétním odběratelem, který bude čaje vykupovat (často za velmi příjemnou cenu) a bude je sám dále distribuovat. To se děje nejčastěji v případě vysoce kvalitních čajů a jedná se spíše o raritu, než o nějaký hojně rozšířený postup. Zbývající pěstitelé tak čaje prodávají prostřednictvím aukcí. Na nich se prodávají jak čaje pro domácí poptávku, tak čaje určené k exportu. 

příběh čaje 1-min

Jak vypadá aukce? 

Samotná aukce má přesně daný postup a rozhodně to není žádná chvilková záležitost. Aukce se mohou konat zpravidla klidně každý týden a většinou se na nich dá nakoupit čaj z několika přidružených oblastí. Obvykle však poptávající nenakupují naslepo – celému přihazování a dohadování o ceně musí předcházet to, že čaj ochutnají a rozhodnou se, který pro ně má cenu kupovat. Zároveň se hodí dodat, že čaje se neprodávají v úplně malém množství, zpravidla se jedná o tzv. loty, které mohou obsahovat klidně přes dvě tuny čaje. Na aukcích se proto schází primárně velké firmy, které kupují jak čaje pro další prodej, tak i nejrůznější čaje, ze kterých později vytvoří směsi. 

A co se děje pak?

Společnosti nebo soukromníci si tak mohou prostřednictvím aukce sjednat cenu, za kterou daný lot koupí. Jenže co se s čajem děje potom? To už je v plné režii lidí, kteří jej nakoupili. Obecně však platí, že musí vynaložit dodatečné náklady na to, aby čaj z producentské země dopravili do svého zpracovatelského závodu. Tam pak může být čaj dodatečně upravován, mohou vznikat nejrůznější čajové směsi například s bylinkami, kořením, čokoládou nebo čímkoliv, na co si jen vzpomenete. Zároveň tam často dochází k balení čaje do vlastních přebalů a následně se už konečně čaj dostane (v závislosti na jeho kvalitě) do obchodních řetězců nebo do malých specializovaných prodejen, které ho mohou nabídnout vám coby koncovým zákazníkům. Nutno tedy podotknout, že než se čaj dostane z keře až do vašeho šálku, urazí pořádnou cestu. 

příběh čaje 2-min

Buďte při výběru čaje nároční

Jelikož čaj urazí vždy poměrně náročnou cestu, je samozřejmě na místě jej vybírat obezřetně a nespokojit se se špatnými čaji, což platí ostatně úplně stejně i o kávě. Naštěstí v naší nabídce najdete úžasné sypané čaje z celého světa a jelikož si můžete vybírat nejen z klasických variant jako jsou zelené nebo černé čaje, ale také z raritních žlutých čajů, oolongů nebo puerhů, troufáme si tvrdit, že si na své přijde snad každý. A pokud byste náhodou hledali něco exkluzivnějšího, neváhejte se podívat také do naší nabídky luxusních čajů, kam vybíráme opravdové klenoty.