Pražení kávy doma: Můžete zpracovat zelená zrna na kávu?

Pokud čtete naše články pravidelně, jistě víte, že pražení kávy se věnujeme v jednom kuse. Tak například jsme v samostatných článcích rozebírali to, jaké existují stupně pražení kávy nebo jak se káva vlastně praží. Tentokrát bychom však rádi odpověděli na dotaz, který vychází z jednoho z vašich dotazů zaslaných na náš facebookový profil. Pokud jste si například omylem koupili zelenou kávu a nevíte, co s ní, můžete si ji zkusit upražit doma. Jak na to a co od toho vlastně očekávat, se dozvíte v rámci tohoto článku. 

Jak se praží káva? 

Ze všeho nejdřív bychom se měli v krátkosti podívat na to, jakým způsobem se praží káva v profesionálních pražírnách. Tam totiž přístroj zvaný pražička dokáže vyvinout přesnou potřebnou teplotu a díky otočnému ramenu dochází k rovnoměrnému pražení všech kávových zrn, které jsou v aktuálně v pražičce. Člověk, který je za pražení zodpovědný, samozřejmě celý proces detailně monitoruje a ví, jakým způsobem manipulovat s teplotou a dalšími parametry. A jakmile uzná, že je káva upražená, může ji z pražičky vyjmout a za pomoci speciálního přístroje dojde k téměř okamžitému ochlazení zrn, aby se zastavily všechny procesy, které se uvnitř kávových zrn odehrávají.

pražení kávy doma 1

Dá se káva pražit doma? 

Pojďme se tedy podívat o něco detailněji na situaci, kdy si omylem (nebo úmyslně) koupíte zelenou kávu, které jsme se také věnovali v rámci našich samostatných článků a kterou můžete rovněž zakoupit přímo v našem eshopu. Kávu totiž doma upražit lze – dost zásadně ale záleží na tom, jaké od toho máte očekávání. Pokud je vám pouze líto omylem koupenou zelenou kávu vyhodit, můžete domácí pražení vyzkoušet. A jak vám ukážeme v následujících odstavcích, ani to není nijak zásadně těžké. Musíte si ovšem být vědomi toho, že bez profesionálního vybavení zkrátka a dobře nedokážete nikdy dosáhnout stejných výsledků, jako lidé, kteří se pražení věnují celý život. Pokud tedy od domácího pražení nemáte žádná výrazná očekávání, můžeme si ukázat, jak na to. 

Jak pražit kávu doma? 

Ještě před samotným pražením je dobré se ujistit, že máte dostatečně větraný prostor, protože pražení kávy je samozřejmě aromatické a z pánve se může lehce kouřit. Samotný postup je však jednoduchý – stačí předehřát pánev, nasypat na ni kávová zrna tak, aby se nedotýkala a na středním výkonu za stálého míchání čekat, až zrna začnou měnit barvu. Ze zelené se nejprve stane žlutá, která bude postupně přecházet do hnědé. Je však důležité si uvědomit, že jak ze zelené kávy bude odcházet voda, může docházet k jemnému praskání a zrna mohou dočasně lehce zvýšit svůj objem. Rozhodně proto musíte být opatrní a až uslyšíte praskání (které se podobá například praskání popcornu v mikrovlnné troubě), měli byste zpozornět, protože posléze bude celý proces velmi rychle hotový. Prvních asi 15 až 20 minut tak může být trochu nezáživný, ale během následující pětiminutovky mohou zrna změnit barvu hned několikrát a pokud je spálíte, můžete je rovnou vyhodit. Opatrnost je proto rozhodně na místě. 

pražení kávy doma 2

Co s kávou potom?

Pokud nemáte k dispozici drahé vybavení, samozřejmě nepoznáte s přesností na vteřiny, kdy už je čas s pražením skončit. Až se vám ale budou zrna zdát dostatečně hnědá, doporučujeme kávu z pánve umístit do tepluvzdorného cedíku a případně s pomocí rozprašovače na ně nastříkat trošku studené vody a párkrát jimi prohodit, aby co nejrychleji zchladla. Není to sice postup jako od profesionálních pražičů, ale zvládnete to i s domácím vybavením. Ačkoliv koupit zelenou kávu samozřejmě můžete, my bychom rozhodně doporučovali se pro lepší chuťový zážitek podívat do naší sekce zrnkových káv z celého světa a vybrat si některou z nich.