Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se vlastně praží káva? Je jasné, že někde v tropech musí dozrát zelená kávová zrna, která se posléze dopraví do cílové destinace, tedy v našem případě do Česka. Co se ale děje potom? Jak zapřičiníme, že se z té trpké zelené kávy stane ten výborný nápoj, na který se všichni ráno těšíme? Tak na to se podíváme v našem dnešním článku.
Nejasná historie, ale jasná volba
I když zelená káva si v posledních letech získává své místo, stále je pro naprostou většinu z nás jasnou volbou káva pražená. Na tom je ale zajímavé, že nikdo vlastně neví, kdy se káva začala pražit ani proč tomu tak bylo. Dostupné legendy jen víceméně odhadují, že se kávová zrna spálila například vlivem požáru nebo jejich napadáním do nějakého ohniště. Pak už jen stačilo, aby spálená zrna někdo ochutnal a zjistil, že jsou vlastně dobrá (nebo alespoň lepší než ta nepražená) a vystavování zelených zrn teplu bylo na světě.
Jak vypadá pražení kávy?
Pražení kávy sice z různých fotek může vypadat jednoduše, ale ve skutečnosti je to neuvěřitelná věda a právě pražič rozhoduje o tom, jakou chuť budete při následném pití kávy vnímat. Sebemenší chyba pak může celou kávu znehodnotit. Samotný postup se dá nicméně shrnout do pár bezproblémových kroků:
- Pražička se předehřeje na určitou teplotu.
- Z násypky se zrnka postupně nasypou přímo do bubnu pražičky.
- V bubnu se neustále otáčí rameno, které zrna promíchává, aby pražení bylo rovnoměrné. Takto v pražičce leží káva několik minut.
- Jakmile pražič uzná, že jsou kávová zrna dostatečně upražená, musí se odstranit z pražičky a ideálně i umístit do speciálního přístroje, který zrna za stálého míchání ochlazuje. Kdyby se zrna nechala teplá jen tak odstát, mohlo by dojít k jejich spálení a tím ke znehodnocení kávy.
- Jelikož z kávy po dopražení odchází oxid uhličitý, je na místě ji nechat ještě minimálně dva dny odpočinout.
I když jsme vám proces pražení popsali jednoduše, ve skutečnosti do tohoto procesu promlouvá řada faktorů. Zkušený pražič musí vzít v potaz mimo jiné teplotu pražení, rychlost promíchávání zrn, tlak vzduchu, délku pražení, požadovaný stupeň pražení a celá řada dalších faktorů. Také nemůžete pražit najednou prémiovou arabiku za desítky tisíc korun a teprve při pražení zkoušet, co bude kávě sedět. Musíte postupovat po malých vzorcích a průběžně hodnotit stav kávy i její vlastnosti… Zkrátka a dobře je to poměrně náročné a zdlouhavé. Naštěstí pro vás naši arabiku pražíme v pražských Holešovicích pravidelně a vy se tudíž nemusíte o nic starat.
Kdy je káva nejlepší?
V posledních letech se velmi rozšířil názor, že káva musí být čerstvá. To ale neznamená, že byste ji měli pít bezprostředně po upražení. Taková káva totiž stále obsahuje třeba dost oxidu uhličitého, což se projeví mimo jiné větší a nadýchanější cremou. Ani samotný chuťový profil nemusí být bezprostředně po upražení tak vyvážený a jemný. Ideální je proto podle nás pít kávu, která byla pražena zhruba před 7-10 dny. Jedině tak si zachová všechny éterické oleje a další prospěšné látky, ale zároveň bude mít dokonalý chuťový profil.
Jakou doporučujeme vybrat?
Pokud byste náhodou chtěli vědět, jak vlastně chutná káva nepražená, určitě můžete sáhnout po naší zelené kávě. Je zajímavá a podle mnohých odborníků může v ní obsažená kyselina chlorogenová mít řadu pozitivních účinků, ale rozhodně nečekejte, že by chutnala jako klasická pražená káva, na kterou jste zvyklí. V případě, že vás zajímá už upražená arabika, určitě doporučujeme prozkoumat naši sekci zrnkových káv z celého světa. Extra péči pak věnujeme i našim prémiovým arabikám, které většinou pochází od malých exportérů kávy a je jich na trhu jen značně omezené množství.