Pěstování čajovníku doma: Je to vůbec možné?

Pokud máte zahradu, balkon nebo alespoň prostornější parapet, dost možná jste si už zvykli na to, že doma zvládnete vypěstovat ledacos. Zatímco běžnější produkty jako třeba rajčata nebo okurky zvládne s trochou trpělivosti skoro každý, pokud máte čas a chuť, můžete se pustit i do náročnějších věcí. A typickým příkladem může být třeba čajovník. Více o jeho pěstování v našich končinách vám řekneme v tomto článku. 

Jak se čajovník pěstuje? 

Přestože v extrémních případech může být čajovník mnoho metrů vysoký strom, v praxi se nejčastěji jedná o nízký keř, který se udržuje ve výšce kolem jednoho metru, aby se snadno sklízel a veškerá manipulace s ním byla jednoduchá. Tento stálezelený keř miluje teplo a vlhko, proto se obvykle vyskytuje v tropickém nebo subtropickém klima, ovšem je možné jej s trochou trpělivosti mít i v našich klimatických podmínkách. Na plantážích dokáže čajovníkový keř produkovat dobrý čaj desítky let, u nás je ovšem životnost poměrně omezená. 

pěstování čajovníku doma 1-min

Jaké podmínky připravit? 

Pokud si budete chtít vyzkoušet pěstování čajovníku v našich klimatických podmínkách, budete se muset připravit na to, že v optimálních podmínkách bude keř potřebovat konstantně pokojovou teplotu kolem 20 °C a vysokou vlhkost vzduchu, kterou je ideální udržovat například pomocí nejrůznějších pokojových fontán, odpařovačů nebo jiných přístrojů na zvyšování vlhkosti. Zároveň je třeba počítat s tím, že čajovník vyžaduje měkkou vodu, protože nadbytek vápníku ve vodě tvrdé by mu mohl dlouhodobě nemusel úplně prospívat. Někteří pěstitelé rovněž doporučují používat k zalévání běžnou dešťovku, což určitě můžete také vyzkoušet. Je ovšem potřeba dávat pozor na množství vápníku, které čajovníku dopřáváte. Příliš tvrdá voda, stejně jako hnojiva s obsahem tohoto minerálu, mohou čajovníku totiž ublížit a vytvořit živnou půdu pro některé škůdce. 

Jak začít? 

Pokud vás pěstování vlastního čajovníku opravdu láká, můžeme vás uklidnit, protože začít s tím není opravdu nijak zvlášť těžké. Stačí zajít do některého ze specializovaných zahradnictví a koupit si tam sazenice čajovníku čínského. Samozřejmě je možné začít i s pěstováním ze semen, ale to není tak úplně jednoduché, protože semena jsou jednak náchylná k plesnivění a jednak docela rychle ztrácí svou klíčivost. Ideální je koupit sazenici a přímo v zahradnictví se rovnou zeptat, jaký substrát nebo typ půdy bude pro čajovník nejlepší. Obecně se však doporučují lehčí a kyselejší druhy substrátu. No a pak už stačí jen sazenice zasázet, trpělivě zalévat a čekat. Hlína by měla být stabilně lehce vlhká, ovšem ne úplně mokrá, protože v takovém případě by čajovník mohl plesnivět a samozřejmě by z něj nic nebylo. Jakmile čajovníky budou mít přes 10 centimetrů, je dobré je pravidelně zastřihávat. 

pěstování čajovníku doma 2-min

A co dál?

Jakmile se keřík začne dostatečně rozvětvovat, můžete si na vlastní kůži vyzkoušet sklizeň čajových lístků. Už po pár měsících tak budete mít možnost ochutnat vlastní čaj. Doporučujeme však nemít od toho žádná výraznější očekávání, protože pěstování čajovníku je poměrně náročné a samozřejmě se může stát, že se to tak úplně nepovede. Pokud máte chuť na dobrý čaj, je rozhodně pohodlnější možností vyzkoušet některý z našich sypaných čajů z celého světa. Ale pokud se vám po čase skutečně povede vypěstovat si vlastní čajovník, uvidíte, že to bude zajímavý úspěch, se kterým bezpochyby uděláte dojem na své známé.