Papua Nová Guinea je na první pohled nenápadný stát, který má asi 7 milionů obyvatel a na západě sousedí s Indonésií. A ačkoliv disponuje poměrně rozsáhlým nerostným bohatstvím, přes 80 % obyvatel je zaměstnáno v zemědělství. A mezi nejvýznamnější plodiny patří kromě banánů a kakaa také káva, na kterou se blíže podíváme v rámci tohoto článku.
Kde se káva v Papui vzala?
Jak tomu tak obvykle bývá, existuje více různých verzí toho, kde se vlastně káva v Papui Nové Guinei vzala. Jedna z nich říká, že se první kávovníky vysázely již v roce 1890, druhá tento milník datuje až do roku 1920. Tak či tak však existují záznamy o tom, že v roce 1926 již existovalo celkem 18 kávových farem, které produkovaly skvělá kávová zrna. Již od samotných počátků pěstování kávy až dodnes platí, že významná část produkce disponuje různými certifikacemi, protože tamní pěstitelé mnohdy nemají finanční prostředky na žádné herbicidy, pesticidy ani jiné podpůrné prostředky. Výnosnost je tak možná o něco nižší, ale jedná se o skutečně kvalitní kávu.
Káva, která má potenciál
Ačkoliv káva z Papui Nové Guinei rozhodně není pro většinu laických konzumentů kdo ví jak známá, ve skutečnosti má obrovský potenciál. Důkazem toho může být například i fakt, že do své nabídky tuto kávu pravidelně zařazují takoví velikáni kávového průmyslu, jako je Starbucks. V zemi, která má již zmiňovaných 7 milionů obyvatel, přitom pěstování kávy zaměstnává hned 2,5 milionu lidí. Nutno však podotknout, že hned 280 tisíc z nich spravuje pozemky o rozloze menší než 1 hektar a dalších 660 tisíc má mezi jedním a třiceti hektary. Značnou část produkce tak zajišťují právě malí producenti.
Proč není známější?
Když je káva z Papui Nové Guinei tak skvělá, proč není populárnější? Tahle otázka je rozhodně na místě, ovšem odpověď na ni není tak úplně jednoduchá. V současnosti země produkuje okolo 50 tisíc tun kávy ročně, což je samozřejmě ve srovnání s největšími producenty na světě poměrně zanedbatelné číslo. Nutno však podotknout, že nějakou další expanzi značně komplikuje špatná dopravní infrastruktura i fakt, že malí pěstitelé často nedisponují potřebným vybavením pro správnou péči o kávu. Zároveň také celkovou úrodu snižuje i již vzpomínaný fakt, že pěstitelé nepoužívají žádné chemikálie, a proto jsou kávovníky náchylnější k různým nemocem.
Stojí za vyzkoušení?
Káva z Papui Nové Guinei stojí navzdory omezené produkci rozhodně za vyzkoušení už jenom proto, že nabízí naprosto fantastickou chuť. Například naše arabika Papua New Guinea nabízí velmi rozmanitý chuťový profil s jemnými nuancemi třtinového cukru, medu i karamelu. Skvěle tak vynikne jak samotná, tak i s mlékem, které skvěle podtrhne nasládlé tóny kávy. Připravovat se dá vzhledem ke střednímu stupni pražení jak do automatického či pákového kávovaru, tak i na některou z alternativních metod přípravy kávy.
Pokud vás podle výše zmíněného popisu káva z Papui Nové Guinei zaujala, určitě bude dobrou volbou naše arabika Papua New Guinea, kterou seženete u nás v eshopu. Jestli byste touto kávou rádi někoho obdarovali, můžete sáhnout rovněž po variantě v dóze. V případě, že vás ale tato káva příliš neoslovila, neváhejte se podívat na další produkty z naší nabídky čerstvých káv z celého světa.