Čajové mýty: Vyvracíme největší omyly o čaji

Čaj patří bezpochyby mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Ruku v ruce s jeho popularitou však přichází i celá řada nejrůznějších omylů a mýtů, které čaj provází. Někdo od něj má až příliš pozitivní očekávání, zatímco někdo stále ještě věří potenciálním negativním účinkům, které už vědecké studie dávno vyvrátily. V rámci tohoto článku pro vás proto máme několik zažitých čajových mýtů, které si uvedeme na pravou míru. 

1. mýtus: Čaj způsobuje dehydrataci 

Čaj a káva toho mají opravdu hodně společného a mimo jiné je to i mylně zažitá představa, že tyto nápoje mohou způsobovat dehydrataci. Pokud vás toto téma zajímá opravdu detailně, podívejte se na náš celý samostatný článek. Pro potřeby tohoto příspěvku se však hodí dodat, že po čaji nebo kávě skutečně můžete cítit potřebu navštěvovat toaletu o něco častěji. Na druhou stranu ale majoritní většinu tohoto nápoje tvoří voda a při pití čaje z vašeho těla odejde méně tekutin, než kolik jich vypijete, takže rozumné množství čaje by žádnou dehydrataci způsobovat nemělo. 

mýty o čaji-min

2. mýtus: Mléko zničí některé látky z čaje

Mnoho lidí věří tomu, že přidáním mléka do čaje (nebo do kávy) se zničí některé cenné látky, které tyto nápoje přirozeně obsahují. To je ale naprostý nesmysl. Jediné, co se můžete v některých zahraničních zdrojích dočíst je, že použití mléka může lehce zpomalit absorpci kofeinu, ale k žádnému výraznějšímu úbytku ostatních látek by při použití mléka docházet logicky nemělo.

3. mýtus: Černý a zelený čaj je velmi odlišný

Dalším často zmiňovaným bodem je také to, že černý a zelený čaj jsou diametrálně odlišné – ať už co se týče obsahu kofeinu, nebo třeba rostliny, ze které pochází. Ve skutečnosti to tak ale vůbec není, protože černý a zelený čaj pochází oba ze stejné rostliny, totiž z čajovníku čínského. A vzhledem k tomu, že se jedná o totožnou rostlinu, musí být i spektrum účinných látek do značné míry podobné. Jelikož se však černý čaj zalévá vroucí vodou, zatímco zelený ne, dojde k výraznější extrakci a nálev černého čaje má skutečně o něco více kofeinu. 

4. mýtus: Čaje jsou skvělým zdrojem cenných látek

Vědecké studie samozřejmě přichází na celou řadu potenciálních benefitů, kterými mohou čaje disponovat. Je však nutno podotknout, že některé z nich je nutné brát s lehkou rezervou, protože čaje sice obsahují celou řadu cenných látek, ale pouze v relativně malém množství. Pokud byste chtěli doporučenou denní dávku některých vitamínů či minerálů doplnit jen z čaje, museli byste vypít několik litrů, což samozřejmě není úplně reálné. 

mýty o čaji 2-min_1

5. mýtus: Jedině čaje obsahují kofein

Mnohdy se můžete dočíst o tom, že pouze čaje v pravém slova smyslu (tedy ty pocházející z čajovníku čínského) jsou zdrojem kofeinu, zatímco například různé bylinkové nálevy kofein neobsahují. V tomto případě se ovšem hodí upozornit na to, že to nemusí být tak úplně pravda. Zatímco třeba rooibos nebo honeybush kofein skutečně neobsahují, takové maté ho naopak obsahuje poměrně dost. 

Stále stojí za zkoušku

Ačkoliv jsme v rámci tohoto článku možná vyvrátili některé ze zažitých mýtů spojených s čajem, ve skutečnosti má stále co nabídnout a už jen pro jeho úžasnou chuť již stojí za to jej pít. Doporučujeme proto prozkoumat naši nabídku sypaných čajů z celého světa a vyberte si svého favorita.