Maté zažívá v poslední době obrovský boom a my se tomu upřímně řečeno vůbec nedivíme. Je chutné, dá se připravit teplé i studené a v neposlední řadě obsahuje také pořádnou porci kofeinu, takže se může jednat třeba o skvělou náhradu kávy nebo čaje. Víte ale, že listy cesmíny paraguajské, z nichž se maté vyrábí, se pěstují hned v několika různých zemích? Ale jaké maté je nejlepší? A jaké doporučujeme vybrat? Na to se podíváme v rámci tohoto článku.
Kde všude se pěstuje maté?
Cesmína paraguajská roste hned v několika zemích Jižní Ameriky, přičemž hodí se podotknout, že vzhledem k obrovským geografickým vzdálenostem i velmi různorodým stylům zpracování, chutná maté z různých regionů opravdu odlišně. Pojďme se proto podívat na maté z Paraguaye, Argentiny a Brazílie v samostatných odstavcích.
Maté z Paraguaye
Paraguay figuruje již v samotném názvu cesmíny, a proto bychom s ní měli začít. Maté z této země obvykle poměrně hutné a nabízí komplexní chuť, pro kterou je vyhledávána zejména zkušenými konzumenty, kteří už do tajů maté pronikli hlouběji. Často se setkáte s tím, že paraguayské maté bude disponovat lehkými nádechy kouře a někdy může být i mírně nakyslé. Co se týče způsobu zpracování, hodí se podotknout, že maté z této země často obsahuje poměrně dost jemně mletých částí, a proto je jeho chuť opravdu výrazná. Mnohdy se připravuje za studena jako tzv. tereré, o kterém jsme blíže psali v rámci samostatného článku.
Maté z Argentiny
Maté kromě výše zmíněné Paraguaye seženete také v severních oblastech Argentiny, odkud právě pochází například tradiční kalabasa, což je vydlabaná dýně, ze které se maté pije. Argentinské maté je přitom chuťově také poměrně rozmanité, ale není tak výrazné a často neobsahuje ani zdaleka tolik jemně mletých listů, a proto je vhodnější pro začátečníky.
Maté z Brazílie
Do třetice nám v tomto článku zbývá prostor na maté z Brazílie, která je největším producentem této byliny vůbec. Zároveň maté z této portugalsky mluvící země disponuje celou řadou specifik. Obvykle se u něj vyzdvihuje jemnější chuť a populární maté green bývá mnohdy preferováno evropskými konzumenty. Jemně mleté lístky v něm téměř nenajdete, což oceníte zejména v případě, kdy nechcete ucpávat svoji bombillu těmito částečkami. No a kromě toho se můžete těšit také na výrazně menší hořkost, příjemnou nasládlou vůni a celou paletu různých chuťových nuancí.
Jaké maté najdete u nás?
Pokud se podíváte do naší nabídky kvalitního maté, zjistíte, že se specializujeme zejména na maté z Brazílie, o kterém si troufáme tvrdit, že vyhovuje většinovým chuťovým preferencím. Zároveň ale tohle maté jde skvěle dohromady s dalšími ingrediencemi, takže působí harmonicky jak třeba s čokoládou, tak i s nejrůznějším ovocem nebo bylinkami. Toho využíváme také při tvorbě našich směsí. Pokud jste maté nikdy nevyzkoušeli, doporučovali bychom začít čistým maté green. Jestli už víte, co od tohoto nápoje čekat a chcete se pustit do nejrůznějších kombinací, můžete vyzkoušet třeba naše La Traviata s kousky jahod a rebarbory. Skvělou volbou je ale také Maté Energy, které je díky přídavku ginkgo biloby skvělou volbou třeba pro studenty nebo pro každého, kdo má psychicky náročnou práci.