Největší producenti čaje: Které země dominují?

Ačkoliv se to na první pohled nemusí tak úplně zdát, čaj patří spolu s vodou a kávou mezi tři nejvíce konzumované nápoje na světě. Podobně jako u kávy však platí, že ani čaj neroste úplně všude. Ba naopak – existuje jen několik málo zemí, které pokrývají naprostou většinu světové produkce těchto oblíbených lístků. Jaké to jsou? A jaké čaje primárně produkují? Na to se zaměříme v rámci tohoto článku, kde vám představíme největší producenty čaje.

Čína 

Suverénně největším exportérem čaje je Čína, která dominuje jak žebříčkům zahrnujícím objem vyprodukovaného čaje, tak i žebříčkům zohledňujícím tržby z čajového průmyslu. Konkrétně za rok 2022, ze kterého pochází prozatím nejaktuálnější údaje, vyprodukovala čína přes neuvěřitelných 375 tisíc tun čaje a utržila za ně více než 2 miliardy amerických dolarů, což odpovídá asi 46 miliardám korun. Nutno přitom podotknout, že v Číně je čaj rovněž velmi oblíbený a tudíž jen část čaje se skutečně exportuje, protože dost je ho určeno na tuzemskou spotřebu. Ačkoliv v domácí spotřebě je lehce oblíbenější zelený čaj, v Číně se produkuje opravdu obrovské množství různých druhů. Například tam najdete kvalitní oolongy, raritní puerhy, ale také celou řadu černých čajů (například černý gunpowder) nebo zelené jako je Yunnan Green, který pochází z vyhlášené provincie Yunnan. 

největší producenti čaje 1-min

Indie

V rámci našeho putování po zemích exportujících čaj samozřejmě nesmíme vynechat Indii. Pokud se vám při přemýšlení o indických čajích nic zvláštního nevybaví, možná stačí jen nadhodit, že z této země pochází velmi známé čaje jako darjeeling a assam, které jsou pojmenované po regionech, ve kterých se čajovníky pěstují a kde se čaje následně také zpracovávají. Oba jsou přitom považovány za jedny z nejlepších čajů na světě – pro assam je charakteristická silná a robustní chuť s nádechem oříšků či karamelu, darjeeling se pak vyznačuje jemným nádechem květin či hořké čokolády. Indie je pak co do objemu exportu čtvrtým největším producentem čaje na světě.

Srí Lanka

Rovněž v případě Srí Lanky byste nejprve mohli mít pocit, že žádný čaj z této země neznáte. Jakmile vám ale řekneme, že Srí Lanka se dříve označovala jako Cejlon, jistě se vám vybaví i stejnojmenný čaj. V naší nabídce přitom najdete více než deset různých čajů z této lokality, a to jak zelené, tak černé. Co do objemu produkce je Srí Lanka dokonce druhým největším asijským producentem čaje, v celosvětovém měřítku je pak dle údajů OEC třetí za africkou Keňou – například keňský Lelsa Lunch Chee je ale velmi podobný čajům právě ze Srí Lanky. 

Japonsko 

Japonsko není až tak významným producentem čaje co do objemu exportu, ale zato vyrábí některé z unikátních čajů, které si v rámci tohoto článku zkrátka nemůžeme dovolit opomenout. Typickým příkladem je třeba gyokuro, které patří k vůbec nejkvalitnějším zeleným čajům na světě a jeho chuť je do značné míry unikátní. Stejně tak je Japonsko známé produkcí čaje matcha, který po nové úpravě vyhlášky musí pocházet výhradně z této země. Jedinečnou matchu můžete vyzkoušet například od značky Nyoko, která je novinkou v naší nabídce.

největší producenti čaje 2-min

Nebojte se objevovat s Čajovou zahradou

Ačkoliv jsme v tomto článku stihli představit pouze některé z mnoha exportérů čaje, nemusí vám to být líto. Stačí totiž pouze navštívit naši širokou nabídku nejrůznějších sypaných čajů z celého světa a objevovat i méně známé destinace, které čaje také produkují. Typickým příkladem je třeba výjimečný oolong z Nepálu nebo Rukeri OP z Rwandy