Koupili jste si (třeba na našich stránkách) nějaký kvalitní černý či zelený čaj a už se nemůžete dočkat, až ho ochutnáte? Pak byste určitě měli vědět, že správná příprava je nesmírně důležitá, protože jedině tak z dobrého sypaného čaje připravíte i dobrý nálev, na kterém si opravdu pochutnáte. A zničit dražší čaje špatnou přípravou by přece jen byla škoda. V rámci tohoto článku vám proto povíme o tzv. nahřívání čajové konvice, které představuje malý krok navíc, ale v konečném důsledku může dost výrazně vylepšit chuť výsledného čaje. Pojďme na to.
V čem nahřívání konvice spočívá?
Nahřívání konvice může pro ty z vás, kteří nejsou ve světě kvalitních čajů ještě tolik zběhlí, působit poněkud zajímavě a mnoho lidí jistě ani neví, co si pod tím představit. Ve skutečnosti je to však naprosto jednoduché a není za tím nic jiného, než že do vámi vybrané konvice nalijete ještě před přidáním čaje teplou vodu, která má jednoduchý úkol – ohřeje vaši konvici. A až se tak stane, vodu můžete vylít, do konvice přidáte čaj a pak už příprava pokračuje klasickým způsobem, na který jste nejspíš zvyklí. Pokud náhodou nevíte, jakou konvici je ideální vybrat, určitě doporučujeme nastudovat náš článek zaměřený na výběr čajové konvice – ve zkratce řečeno však pro ty z vás, kteří chtějí z čaje získat maximum, bude ideálním pomocníkem některá z našich litinových konvic.
Proč má nahřívání konvice smysl?
Pohledem nezkušeného čajového nadšence se může zdát, že nahřívání konvice je jen extra krokem, na který vyplýtváte poměrně dost vody a navíc dost možná napoprvé ani nepoznáte žádnou výraznější změnu ve výsledném chuťovém profilu čaje. Ve skutečnosti tento krok má ovšem velký význam už jen proto, aby čaj vydržel dlouho teplý a aby došlo ke správné extrakci lístků a tedy optimální chuti. Za vším přitom je obyčejná fyzika. Pokud čtete naše články pravidelně, jistě víte, že voda zásadně ovlivňuje chuť čaje a je dobré se držet doporučených teplot. Jakmile však do litinové konvice o pokojové teplotě nalijete vodu třeba o teplotě 75 °C pro přípravu zeleného čaje, teplota vody vlivem teplotního rozdílu klesne podle některých odhadů až na 70 °C. A pro dobré čaje je pět stupňů opravdu velký rozdíl, který dost zásadně ovlivní výslednou chuť.
U jakých konvic ho praktikovat?
Pokud si rádi připravujete čaj, jistě víte, že existují tři základní typy konvic. Někomu vyhovují skleněné, někdo preferuje spíše porcelánové a kromě nich pak existují také litinové, které bývají považovány za nejlepší možnou volbu pro dražší čaje, ovšem mohou absorbovat různé vůně z čaje, a proto je dobré v nich připravovat jen typově podobné čaje. Právě u litinových konvic, které teplo drží nejlépe, má předehřívání obzvlášť velký smysl. Je ovšem třeba podotknout, že nic nezkazíte ani nahříváním skleněných či porcelánových konvic.
Že už zbývá jen dobrý čaj?
Co dodat závěrem? Snad jenom to, že když už znáte další drobný krůček na cestě za skvělým šálkem, je na čase převést tyto poznámky do praxe. A k tomu bude zapotřebí si objednat nějaký skvělý čaj. Přesně od toho je tu však Čajová zahrada, protože v naší nabídce najdete nepřeberné množství černých, bílých nebo třeba ovocných čajů.