Nahřívání čajové konvice: Jak funguje a proč ho provádět?

Koupili jste si (třeba na našich stránkách) nějaký kvalitní černý či zelený čaj a už se nemůžete dočkat, až ho ochutnáte? Pak byste určitě měli vědět, že správná příprava je nesmírně důležitá, protože jedině tak z dobrého sypaného čaje připravíte i dobrý nálev, na kterém si opravdu pochutnáte. A zničit dražší čaje špatnou přípravou by přece jen byla škoda. V rámci tohoto článku vám proto povíme o tzv. nahřívání čajové konvice, které představuje malý krok navíc, ale v konečném důsledku může dost výrazně vylepšit chuť výsledného čaje. Pojďme na to.

V čem nahřívání konvice spočívá?

Nahřívání konvice může pro ty z vás, kteří nejsou ve světě kvalitních čajů ještě tolik zběhlí, působit poněkud zajímavě a mnoho lidí jistě ani neví, co si pod tím představit. Ve skutečnosti je to však naprosto jednoduché a není za tím nic jiného, než že do vámi vybrané konvice nalijete ještě před přidáním čaje teplou vodu, která má jednoduchý úkol – ohřeje vaši konvici. A až se tak stane, vodu můžete vylít, do konvice přidáte čaj a pak už příprava pokračuje klasickým způsobem, na který jste nejspíš zvyklí. Pokud náhodou nevíte, jakou konvici je ideální vybrat, určitě doporučujeme nastudovat náš článek zaměřený na výběr čajové konvice – ve zkratce řečeno však pro ty z vás, kteří chtějí z čaje získat maximum, bude ideálním pomocníkem některá z našich litinových konvic.  

nahřívání čajové konvice 1

Proč má nahřívání konvice smysl?

Pohledem nezkušeného čajového nadšence se může zdát, že nahřívání konvice je jen extra krokem, na který vyplýtváte poměrně dost vody a navíc dost možná napoprvé ani nepoznáte žádnou výraznější změnu ve výsledném chuťovém profilu čaje. Ve skutečnosti tento krok má ovšem velký význam už jen proto, aby čaj vydržel dlouho teplý a aby došlo ke správné extrakci lístků a tedy optimální chuti. Za vším přitom je obyčejná fyzika. Pokud čtete naše články pravidelně, jistě víte, že voda zásadně ovlivňuje chuť čaje a je dobré se držet doporučených teplot. Jakmile však do litinové konvice o pokojové teplotě nalijete vodu třeba o teplotě 75 °C pro přípravu zeleného čaje, teplota vody vlivem teplotního rozdílu klesne podle některých odhadů až na 70 °C. A pro dobré čaje je pět stupňů opravdu velký rozdíl, který dost zásadně ovlivní výslednou chuť. 

U jakých konvic ho praktikovat? 

Pokud si rádi připravujete čaj, jistě víte, že existují tři základní typy konvic. Někomu vyhovují skleněné, někdo preferuje spíše porcelánové a kromě nich pak existují také litinové, které bývají považovány za nejlepší možnou volbu pro dražší čaje, ovšem mohou absorbovat různé vůně z čaje, a proto je dobré v nich připravovat jen typově podobné čaje. Právě u litinových konvic, které teplo drží nejlépe, má předehřívání obzvlášť velký smysl. Je ovšem třeba podotknout, že nic nezkazíte ani nahříváním skleněných či porcelánových konvic. 

nahřívání čajové konvice 2

Že už zbývá jen dobrý čaj?

Co dodat závěrem? Snad jenom to, že když už znáte další drobný krůček na cestě za skvělým šálkem, je na čase převést tyto poznámky do praxe. A k tomu bude zapotřebí si objednat nějaký skvělý čaj. Přesně od toho je tu však Čajová zahrada, protože v naší nabídce najdete nepřeberné množství černých, bílých nebo třeba ovocných čajů