Bylinkové mýty: Vyvracíme největší omyly o bylinkách!

Pokud čtete naše články pravidelně, jistě víte, že se ani zdaleka nevěnujeme jenom čaji nebo kávě, ale dost podstatnou část našeho sortimentu tvoří také bylinky, které nabízíme samostatně i ve formě nejrůznějších bylinných směsí. Jenže podobně jako třeba zmíněná káva, také bylinky jsou opředeny celou řadou různých mýtů a polopravd. Některé z nich bychom proto rádi vyvrátili v rámci tohoto článku, abyste od bylinek neměli nějaká přehnaná očekávání nebo naopak neopodstatněné obavy. 

1. mýtus: Bylinky je nutné zalévat vroucí vodou

Mnoho lidí si myslí, že u bylinných nálevů je víceméně jedno, jakou teplotu vody použijí. To je ale obrovská chyba, protože u tzv. léčivek může příliš horká voda zničit obrovské množství cenných látek, čímž se samozřejmě ve výsledku dost zásadně ochuzujete. Ačkoliv každá bylinka může mít lehce individuální požadavky, obvykle platí, že květy léčivek by se měly zalévat pouze vodou o teplotě do 80 stupňů Celsia a je dobré je nechat louhovat klidně i 10 minut. Pokud jde o semena, kořeny nebo plody, tak tam se naopak nemusíte bát použít vodu vroucí a například šípek nejlépe uvolní prospěšné látky v případě, že ho třeba 5 až 7 minut ve vroucí vodě povaříte. Právě proto se u našich bylinných čajů rozebraných detailně v našem herbáři, snažíme vždy uvádět doporučenou přípravu. 

mýty o bylinkách

2. mýtus: Bylinky je možné sbírat kdekoliv

Dalším velmi častým mýtem je, že bylinky je možné sbírat kdekoliv. To je ale samozřejmě velký nesmysl a ačkoliv si místo nákupu bylinek určitě můžete natrhat vlastní, není to tak jednoduché. Obecně je totiž nejlepší trhat bylinky na místech, která jsou co možná nejvíce vzdálená od civilizace. Například v parcích, kam chodí lidé venčit své čtyřnohé miláčky, je to totiž z očividných důvodů naprosto nevhodné. Stejně tak ale nemusí dělat bylinkám nutně dobře chemické postřiky, které se používají na polích, protože vítr je může zanést i pár desítek metrů daleko. Pokud tedy nemáte jistotu toho, že si můžete nasbírat zdravotně nezávadné bylinky, je rozhodně lepší variantou si je koupit. 

3. mýtus: Bylinky mají opravdové superschopnosti

Třetím mýtem, který musíme v rámci tohoto článku rovněž podotknout, je představa některých lidí, že bylinky jsou nějaký zázrak, který je schopný uzdravit i nejrůznější komplikované choroby. A ačkoliv bylinky mohou obsahovat celou řadu potenciálně prospěšných látek, rozhodně existuje celá řada situací, kdy je lepší navštívit lékaře a nemít panickou hrůzu z komerčních léků. Bylinky mohou být dobrou prevencí a například lipovým nebo šípkovým čajem při nachlazení rozhodně nic nezkazíte, ale je naivní si myslet, že vám vyléčí zápal plic. 

4. mýtus: Bylinky stojí dost peněz

Náš dnešní článek bychom rádi uzavřeli posledním mýtem, který souvisí s pořizovací cenou bylinek. Mnohdy se totiž můžete dočíst o tom, že kvalitní produkty stojí relativně dost peněz. My v Čajové zahradě jsme však jasným důkazem opaku, protože naše bylinné čaje vás rozhodně nezruinují. A přitom neustále dbáme na to, aby byl náš sortiment dostatečně široký a vybral si v něm každý. Ať už tedy preferujete jednotlivé byliny a plánujete si vytvářet své vlastní čajové směsi, nebo si spíše užijete již připravené bylinné směsi, v naší nabídce si rozhodně přijdete na své. Vyzkoušet můžete i méně tradiční čaje, které najdete například v naší sekci čajů Marč Tea vytvořených ve spolupráci s Marcelou Košanovou.