Pokud čtete náš blog pravidelně, jistě víte, že v minulých příspěvcích jsme se v rámci našeho putování po čajových zahradách Darjeelingu vydali například na zahrady Ambootia nebo North Tukvar. Tentokrát se ovšem podíváme na zahradu Mim, která je v ledasčem specifická a rovněž produkuje naprosto famózní čaje.
Co je Mim zač?
Mim je čajová zahrada, která se nachází asi 20 kilometrů od Darjeelingu. Byla založena až na konci 19. století, takže je o něco mladší než zahrady probírané v dřívějších článcích. Rozkládá se zhruba na 390 hektarech a specifické na ní je to, že se jedná o jedinou čajovou zahradu v Darjeelingu vlastněnou přímo indickou vládou (ačkoliv se o ni stará soukromá společnost). Podle některých legend byla původně vlastněna britskou dámou, a tak se pro zahradu vžilo pojmenování Mem ko kaman, v překladu něco jako dámská zahrada. Ze zkráceného označení Mem se pak následně vžilo Mim a tento název se používá dodnes. Jedná se o poměrně vysoko položenou zahradu, protože čajovníky se pěstují i v nadmořské výšce přesahující 1500 metrů a za jasného počasí je možné z plantáží dohlédnout až na majestátní Mount Everest.
Jaký je čaj ze zahrady Mim?
Čajová zahrada Mim se specializuje zejména na darjeelingy, typicky samozřejmě na černé. Kromě toho ale místní zpracovatelské závody produkují i určité množství oolongů a vzácných bílých čajů, které také dosahují špičkové kvality. Obzvláště zajímavé jsou pak darjeelingy z první sklizně (anglicky označované jako first flush, kvůli čemuž se také v názvech čajů často objevují písmena FF). Ty nabízí velmi lehký chuťový profil, ve kterém se mísí jemná vůně muškátu s lehkým aroma květin. Na druhou stranu ve srovnání s ostatními čajovými zahradami, Mim produkuje také vynikající druhou sklizeň tohoto čaje. Ta se vyznačuje hutnější a komplexnější chutí s náznaky oříšků i bobulovitého ovoce a příjemným muškátovým aroma.
Po stránce přípravy se darjeeling ze zahrady Mim opět nijak neodchyluje od tradičního způsobu přípravy. Pro černé čaje platí, že je dobré je zalévat klidně i vroucí vodou a na 100 ml vody použít zhruba jeden gram čaje. Některé odborné weby ovšem doporučují v případě Mim darjeelingů vyzkoušet i delší louhování, někde se uvádí klidně až 7 minut. Záleží samozřejmě především na vašich chuťových preferencích, ovšem pokud máte rádi silnější čaje, není od věci tomuto postupu dát šanci. Bílé čaje samozřejmě potřebují speciální péči a ideální je pro jejich přípravu použít vodu o teplotě jen mezi 65 a 75°C. Více si o těchto speciálních čajích můžete přečíst v našem samostatném článku.
Jaký čaj doporučujeme vyzkoušet?
Pokud byste rádi vyzkoušeli čaj z této čajové zahrady, určitě bychom vás rádi odkázali na náš India Darjeeling Mim FF, což je černý čaj pocházející z první sklizně. Nabízí jasně žlutý nálev s lehkou a příjemně nasládlou chutí a lehkým ovocným aroma. Najdete ho ve stejné kategorii, v jaké se nachází i naše další létající čaje. O těchto do značné míry specifických čajích jsme psali i celý samostatný článek, kde se můžete dozvědět celou řadu zajímavých informací. V případě, že máte rádi darjeeling a chcete vyzkoušet něco nového, určitě doporučujeme právě čajovou zahradu Mim, která má co nabídnout jak čajovým odborníkům, tak i naprostým laikům.