Tereré: Vyzkoušejte osvěžující maté za studena!

Pokud máte rádi čaje i kávu, bezpochyby jste již někdy v minulosti narazili také na maté – tenhle jihoamerický nápoj připravovaný z listů cesmíny paraguayské má mnoho lidí zafixováno jako skvělý zdroj kofeinu, čemuž jsme se věnovali v samostatném článku. Věděli jste ale, že se maté dá připravit i za studena? Jak na to a proč to vyzkoušet, se dozvíte v tomto článku. 

Proč vyzkoušet tereré?

Ačkoliv většina lidí zná maté, název tereré již tak rozšířený není. Hodí se proto podotknout, že v tom není potřeba hledat žádné záludnosti – studené maté se zkrátka a dobře označuje jako tereré. A proč ho vyzkoušet? Už jen kvůli tomu, že podobně jako třeba cold brew v případě kávy, vám i u cesmíny umožní louhování za studena připravit nápoj, který bude disponovat lehce odlišný chuťový profil s tóny, které v teplém maté dost možná nenajdete. Zároveň však pro přípravu za studena můžete využít i celou řadu ingrediencí, které se do teplého maté nepřidávají. Typickým příkladem je třeba pomerančový džus, o kterém bude v rámci tohoto článku ještě zmínka.

tereré 1-min

Jak si tereré připravit? 

Tereré si v základu můžete připravit podobně jako maté, tedy třeba s využitím nějaké designové kalabasy a praktické bombilly. Výhodou je, že při tomto způsobu přípravy můžete tereré zalévat opakovaně a nemusíte se ani bát přidat do kalabasy led nebo ledovou tříšť. Pokud tohle vybavení ale nemáte, maté se dá připravit také v běžné sklenici. Existuje však celá řada modifikací, které můžete rovněž vyzkoušet: 

1. Tereré s bylinkami

První možností, o které bychom se v tomto článku rádi zmínili, je příprava tereré s bylinkami, což bývá poměrně typické pro konzumaci maté ve státech jako je Paraguay. V praxi můžete použít téměř jakoukoliv bylinku, kterou máte rádi. Typickým příkladem je třeba sušená máta. Za zmínku stojí rovněž naše maté Energy, které představuje kombinaci cesmíny a ginkgo biloby, takže již nemusíte nacházet správný poměr a takovou směs stačí rovnou zalévat studenou vodou.

2. Tereré s džusem

Druhou, poměrně netradiční možností, je také příprava tereré s pomerančovým džusem. Pro tuto kombinaci doporučujeme využít například sklenici, abyste zbytečně nezanášeli vaši kalabasu dalšími ingrediencemi. Studený výluh cesmíny doporučujeme přecedit a smíchat s pomerančovým džusem. Pro začátek můžete použít poměr 1:1, ale samozřejmě si ho můžete libovolně upravovat podle vašich chuťových preferencí. Takový nápoj je nesmírně osvěžující, obzvlášť, když ho budete servírovat s kostkami ledu. Vyzkoušet samozřejmě můžete i jiné džusy, které máte rádi a použít se dá i celé ovoce. 

3. Tereré s citronovou šťávou 

Jen málokterý drink je tak osvěžující, jako tereré s citronovou šťávou. Tu si můžete opět přidat klidně i přímo do tereré v kalabase a nebo pár kapek přidat až do sklenice s ledem. Příprava zabere pár minut a vytvoříte si úžasné osvěžení, které vás díky vysokému obsahu kofeinu zároveň i postaví na nohy.

tereré 2-min

Jaké maté vybrat? 

Pokud si stále ještě nejste jisti tím, jaké máte vybrat, určitě doporučujeme prozkoumat naši pestrou nabídku kvalitního maté. Pro začátek však doporučujeme běžné zelené maté, které skvěle vynikne i v přípravě za studena a můžete do něj přidat i výše uvedené ingredience. Sáhnout ale můžete rovněž po již připravených směsích, jako je třeba La Traviata s celými kousky jahod