Čaj patří k celosvětově nejpopulárnějším nápojům a na denní bázi jej pijí miliony lidí. Měli jste ale někdy pocit, že máte po čaji jakoby sucho v ústech? To rozhodně nejste sami! V tomto článku vám ale poradíme, v čem může být problém a zda je možné to nějak vyřešit.
Za všechno mohou taniny
Všimli jste si někdy, že určitá suchost v ústech souvisí primárně s čajem v pravém slova smyslu? Zatímco u zeleného či černého čaje se s tím můžete setkat naprosto běžně, třeba u ovocných čajů to většina lidí nezaznamená. Souvisí to přitom se skupinou látek označovaných jako taniny, kterých je v listech čajovníku čínského poměrně dost. Rostlině přitom slouží k ochraně před některými bakteriemi, houbami a dokonce i některými druhy malého hmyzu. Tyto látky zjednodušeně řečeno reagují s látkami obsaženými v našich ústech a tím vytvářejí onen pocit suchosti.
Jak se proti tomu bránit?
Naštěstí existuje hned několik faktorů, které vám mohou pomoci se bránit pocitu suchosti v ústech. Jmenovitě se jedná o následující:
- Propláchnutí čaje – taniny jsou sloučeniny, které se velmi dobře rozpouští ve vodě. A narozdíl od mnoha dalších zdraví prospěšných látek se taniny zvládnou vyplavit i do vody studené. Pouhé rychlé propláchnutí čajových lístků tak může odstranit značnou část taninů.
- Doba louhování – množství uvolněných taninů do vody se zvětšuje s dobou, po kterou čaj luhujete. Jestli chcete snížit jejich množství, louhujte čaj jenom chvíli a příliš s čajovými lístky nehýbejte.
- Množství čaje – dost zásadní roli hraje samozřejmě i to, jaké množství čaje použijete pro přípravu nálevu. Když použijete dvě lžičky sypaného čaje, bude i množství taninů dvojnásobné oproti použití jedné lžičky. Slabší čaj bude zákonitě obsahovat méně taninů.
- Způsob zpracování čaje – svoji roli hraje samozřejmě také to, jak je vámi vybraný čaj zpracovaný. Čím menší čajové lístky jsou, tím více taninů se zvládne při proplachování uvolnit do studené vody a tím méně jich zůstane ve výsledném nálevu.
Sucho v ústech není důvod, abyste přestali čaj pít
Je samozřejmě možné, že některé čaje obsahují přirozeně více taninů než jiné a neříká to více méně nic o jejich kvalitě. Pokud proto narazíte na čaj, po kterém máte více sucho v ústech, zkuste jej před přípravou nálevu na pár minut ponořit do studené vody a uvidíte, že výsledný efekt bude mnohem lepší. V případě, že by vám to ale i přesto vadilo, doporučujeme vyměnit zelený či černý čaj za nějaké alternativy – od věci nejsou ovocné čaje, rooibos nebo třeba bylinky, o kterých jsme detailně mluvili v našem herbáři.
Jaký čaj bych měl vybrat?
Když už se poohlížíte po tom, jaký čaj je ideální vybrat, neměla by vám utéct naše široká nabídka, ve které najdete jak populární zelené a černé čaje, tak i méně tradiční žluté či bílé čaje. Naprostou raritou pak jsou tzv. létající čaje, které pochází z letošní sklizně a jsou proto skutečně čerstvé, takže potěší i nadšeně čajové odborníky. A kromě obrovského množství čajů si můžete samozřejmě objednat i některou z našich arabik z celého světa, které pro vás máme také v nabídce. Ať už si vyberete kteroukoliv kávu, můžete se spolehnout, že ji pražíme až u nás v naší holešovické pražírně, takže vám můžeme zaručit naprostou čerstvost.