Pokud jste ještě pár let zpátky chtěli v kavárně dostat kávu s nějakou rostlinnou alternativou mléka, mohli jste při troše štěstí narazit na mléko sójové, kterému jsme se věnovali v jednom z předešlých článků. Dnes už je však v tomto ohledu všechno jinak a celá řada kaváren nabízí mnoho různých druhů těchto tzv. rostlinných mlék. V rámci tohoto článku vám představíme mléko mandlové, které sice není nejpopulárnější, ale rozhodně má co nabídnout a řada lidí na ně nedá dopustit. Pojďme se na ně tedy podívat.
Jak se dělá mandlové mléko?
Mandlové mléko není v pravém slova smyslu mlékem, protože samozřejmě nepochází z mléčných žláz žádného savce, ale jedná se o čistě rostlinný a přirozeně bezlaktózový nápoj. Přestože v supermarketech může vyjít na relativně dost peněz, můžete si ho v základní variantě vyrobit vcelku jednoduše i v domácích podmínkách a za zlomek ceny.
Stačit vám k tomu bude jeden hrnek mandlí, které je třeba namočit do vody a nechat je přes noc třeba v lednici. Ráno pak doporučujeme vodu slít a mandle dát do mixéru spolu s litrem čerstvé vody. Při použití těchto dvou ingrediencí je vzniklé mléko chuťově poměrně mdlé, takže doporučujeme na doslazení přidat aspoň trošku datlové pasty a pro lepší vůní také kousíček vanilkového lusku. Pak už nezbývá, než suroviny mixovat, dokud nevznikne zcela hladká tekutina s konzistencí klasického mléka. A pokud byste chtěli dosáhnout co nejjemnější konzistence, určitě doporučujeme mléko ještě přecedit přes jemné plátýnko nebo gázu. Pak už stačí dát mléko do uzavíratelné sklenice a následně ho umístit do lednice.
Jelikož značnou část mandlového mléka tvoří voda, má ve srovnání s mlékem kravským o něco méně kalorií, což může být příjemné například pro lidi v redukčních dietách. Pokud mandlové mléko vyměníte za kravské například v nějakých snídaňových cereálií, ušetříte si část kalorií. Kromě toho mandle obsahují také vitamín E a když sáhnete po produktech ze supermarketu, dost možná budou obohaceny také o vápník nebo vitamíny ze skupiny B.
Do kávy jedině mléko barista
Ačkoliv klasickou verzi mandlového mléka zvládnete vcelku podobné připravit v pohodlí domova, do kávy takto připravené mléko nemusí být úplně vhodné. Je to proto, že rostlinná mléka s kávou reagují jinak než to kravské a v některých případech může dojít ke sražení těchto surovin. Aby se tomu zabránilo u komerčních rostlinných alternativ mléka, používají se pro produkty s označením barista navíc jinak neškodné látky, které sražení nedovolí a navíc také zlepší vlastnosti mléka co se týče kvality mléčné pěny připravené z rostlinného mléka. Do kávy se proto podle našeho názoru hodí vyzkoušet mléko kupované s označením barista. Taková mléka vyrábí například Joya nebo Alpro a uvidíte, že co se týče vlastností, budou dost podobná mléku kravskému.
Ačkoliv vybrat správné mléko do kávy je samozřejmě nesmírně důležité, není dobré pro všechny ty starosti se sháněním mléka zapomenout na kávu. Naštěstí vám s výběrem dokážeme vždy pomoct, protože v naší nabídce čerstvých káv z celého světa najdete desítky různých arabik s velmi rozmanitými chuťovými profily. A ačkoliv při výběru máte naprosto volnou ruku, my bychom pro párování s mandlovým mlékem doporučovali vynikající arabiku z Hondurasu.