Lisovaný puerh: Proč stojí za vyzkoušení?

Pokud máte rádi kvalitní čaje, jistě vám nemusíme zdlouhavě vysvětlovat, že svět čajů nabízí opravdu široké a pestré možnosti, takže se rozhodně nemusíte omezovat jen na černý, zelený nebo třeba bílý čaj. Jedním z méně profláknutých, ale rozhodně zajímavých čajů, je také puerh, kterému jsme se věnovali i v mnoha předchozích článcích. Tentokrát bychom se však podívali zejména na lisovaný pu erh, který je v mnoha ohledech specifický. Proč stojí za zkoušku? To se dozvíte v tomto článku. 

Kde se lisovaný puerh vzal? 

Ze všeho nejdřív bychom se měli podívat na to, kde se vlastně lisovaný pu erh vzal. A ve skutečnosti byly důvody pro lisování čaje ryze praktické – když se čajové lístky v čínské provincii Yunnan sklidily, putovaly dále směrem do centrální Asie, Hong Kongu a dalších destinací. A jak asi tušíte, načechrané čajové lístky zabíraly poměrně dost místa, a tak se zrodil nápad na jejich lisování do cihliček, hnízd nebo dalších praktičtějších tvarů. 

lisovaný puerh 1-min

K čemu je to dobré dnes? 

Jak asi tušíte, tak tento benefit již dnes příliš aktuální není, protože se čaje převáží nejčastěji letecky a jejich objem nehraje až tak zásadní roli. Puerhy se však lisují zejména kvůli specifickému chuťovému profilu, kterého pomocí této metody dosáhnou. Po sklizni čajových lístků totiž dochází k jejich lehkému napaření a následnému slisování. V důsledku toho nemá k čajovým lístkům tak intenzivní přístup vzduch a čaj tak může velmi pomalu dozrávat. Jeho chuťový profil se tak pozvolna vyvíjí a lisované puerhy vydrží klidně i desítky let. Mnoho odborníků přitom zastává názor, že starší puerhy jsou chuťově vyzrálejší a mají toho více co nabídnout. 

Proč stojí za vyzkoušení? 

Hlavní důvod, proč vlastně lisovaný puerh vyzkoušet, jsme z části zmínili již v předchozím odstavci – díky tomuto specifickému výrobnímu procesu dochází k pomalejšímu zrání čaje a ve výsledku se tak dá říct, že chuť lisovanému puerhu je oproti tomu sypanému komplexnější, více kulatá a harmonická. Rozhodně to ovšem neznamená, že sypaný puerh je v něčem špatný – naopak, například náš sypaný pu erh original je skvělou volbou na pravidelné pití. Na speciální příležitosti a pro čajové znalce je ale rozhodně lepší volbou nějaký zralý lisovaný puerh. 

Jak si ho připravit? 

Lisovaný puerh se samozřejmě dá připravit i s pomocí běžně dostupného vybavení, které máte s největší pravděpodobností doma. Pokud by vás ale lákalo vyzkoušet tradiční způsoby přípravy, určitě doporučujeme při dalším objednávání puerhu přidat do košíku také originální gaiwan, což je šálek s pokličkou určený pro přípravu čajů jako je oolong nebo puerh. Hodit se vám bude rovněž nůž na puerh. Pro kompletnost se rovněž hodí dodat, že kvalitní puerhy jsou vícenálevové a neměl by tak být problém je zalévat klidně i dvakrát až třikrát.

lisovaný puerh 2-min

Jaký puerh vybrat? 

Pokud vás lisovaný puerh zaujal, měli byste vědět, že máte celou řadu možností. My bychom rozhodně doporučovali náš Jingmai lisovaný do tvaru koláče, který se navíc může pochlubit BIO certifikací. Zároveň ale máme v nabídce celou řadu dalších produktů – například lisovaný Tuocha nebo samostatně naporcované Mini Tuocha. Jestli vás ale lisovaný pu erh neláká, určitě doporučujeme vyzkoušet alespoň ten sypaný, který má přece jen o něco jednodušší přípravu. V takovém případě bychom doporučovali sáhnout po některém ze sypaných puerhů z naší nabídky, kde najdete mimo jiné také puerhy ochucené.