Levandule: Máme pro vás 5 nápadů, jak ji využít

Levandule patří i díky své charakteristické vůni a příjemné barvě mezi vůbec nejoblíbenější bylinky. A ačkoliv velmi často se s ní setkáte třeba ve formě různých sáčků prodávaných například na vánočních trzích, tahle bylinka má neskutečně široké využití. Na 5 skvělých způsobů, jak sušenou levanduli použít, se podíváme v rámci tohoto článku. 

1. Levandulový čaj 

Asi nikoho nepřekvapí, že levandule je skvělá na čaj. Tomuto tématu se však příliš věnovat nebudeme, protože o levandulovém čaji jsme psali celý samostatný článek. Ve zkratce se proto hodí pouze shrnout, že je to poměrně chutný čaj, který má přirozeně jemně nasládlou chuť a skvěle vynikne například se lžičkou medu nebo javorového sirupu. Zároveň se dá také dobře kombinovat s mateřídouškou či meduňkou a v horkých letních měsících si můžete připravit rovněž osvěžující ledový čaj s levandulí

levandule 2-min 

2. Levandulová sůl

Ačkoliv jste o tom dost možná nikdy neslyšeli, bylinky se skvěle hodí také do soli, protože díky tomu sůl dostane specifickou chuť a posléze lépe dochutí vybrané pokrmy. Pokud máte rádi vůni levandule, doporučujeme použít jednu lžičku sušených levandulových květů na každých 250 gramů hrubozrnné soli. Ačkoliv květy můžete v soli nechat takřka neomezeně dlouho, ideální je nechat obě ingredience společně minimálně týden, aby se vůně levandule naplno rozvinula. Takto infuzovanou sůl můžete posléze použít na maso, mletá sůl se hodí i do nejrůznějších salátů a skvěle s ní vyniknou i mořské plody. A pokud jste spíše na sladké, zcela obdobným způsobem se dá vyrobit i levandulový cukr. 

3. Levandulový olej 

V kuchyni ještě chvíli zůstaneme. Levandulovými květy (případně celými stonky) totiž můžete infuzovat i váš oblíbený olej. Nejčastěji bývá doporučována kombinace levandulových stonků a olivového oleje, přičemž postup je stejný jako u výše zmíněné soli – tedy stačí nechat tyto dvě ingredience dohromady několik dní a olej posléze můžete použít do salátů, na grilovaná masa nebo třeba do těstovin. Možností máte zkrátka a dobře celou řadu.

4. Levandulová tinktura

Podobně známý jako levandulový čaj je mezi bylinkáři samozřejmě také bylinková tinktura. Pro její výrobu pak stačí vzít květy levandule a nechat je asi dva týdny naložené v konzumním lihu. Pak je na místě květy vyndat, líh přelít do lahvičky ze zatmaveného skla a používat v případě potřeby. Některé herbáře doporučují levandulovou tinkturu například při ošetření drobných štípanců od hmyzu. 

levandule 1-min

5. Levandule do pečení 

Posledním z možných využití levandule je také její přidání do nejrůznějších pečených i nepečených receptů. Levandule totiž dodá specifickou vůni pokrmům i v případě, že se ji rozhodnete péct s ostatními ingrediencemi v troubě. Často doporučované proto bývají například nejrůznější sušenky, kam stačí přidat opravdu malé množství sušených levandulových květů a ty celou porci velmi příjemně ovoní. 

Kde levanduli sehnat? 

Levandule samozřejmě není žádnou raritní surovinou a běžně ji najdete i na českých zahrádkách. U nás v Čajové zahradě však máme jen tu nejkvalitnější levanduli, kterou samozřejmě vozíme až z prosluněné Francie. A díky tomu se můžete spolehnout, že naše levandulové květy nabízí intenzivní vůni a skvělou chuť, kterou oceníte nejen v levandulovém čaji, ale také v mnoha jiných receptech, které se rozhodnete vyzkoušet. A pokud vás levandule úplně nezaujala, v naší sekci bylinné čaje najdete také celou řadu dalších zajímavých bylinek, které stojí za zkoušku.