Pokud patříte mezi kávové laiky, dost možná můžete mít pocit, že kávu produkují především země Střední Ameriky jako je Brazílie, Salvador, Kolumbie a další. Ve skutečnosti je ale celá řada pěstitelů skvělé kávy také v Africe. Kromě Keni nebo populární Etiopie stojí za zmínku také Zimbabwe. Káva odtud není sice tak známá, ale rozhodně má co nabídnout, protože skvěle chutná a tamní pěstitelé si na ní dávají skutečně záležet. V tomto článku vám ji proto představíme detailněji.
Káva v Zimbabwe prošla turbulentním vývojem
Historie pěstování kávovníků v Zimbabwe rozhodně není úplně jednoduchá a veselá. K prvním pokusům o produkci kávy došlo až v 60. letech 20. století, což je ve srovnání s ostatními zeměmi relativně pozdě. Kávovníkům se zde ale díky optimálním geografickým podmínkám opravdu dařilo a zanedlouho tak země produkovala kolem 15 tisíc tun zelených zrn ročně. Pak ale přišlo období velkého sucha, ke kterému se přidaly i různé vnitrostátní spory a produkce kávy klesla na úplné minimum. Situaci nepomohlo ani následné znárodnění některých pozemků. Na začátku 21. století se však situace začíná dostávat pomalu ale jistě zpátky do normálu – a vzhledem k vysoké kvalitě kávových zrn si tuto zemi vybrala také společnost Nespresso, která zde školí farmáře v oblastech spojených s pěstováním kávy.
Jak se v Zimbabwe káva pěstuje?
Najít správnou lokalitu pro pěstování kávy je v každém státě tak trochu oříšek. V Zimbabwe to ale zase tak složité nebylo a relativně brzy se přišlo na to, že nejlepší kávu produkují kávovníky v oblasti kolem města Chipinge nacházející se u hranic s Mosambikem. Zde se plantáže nachází v nadmořské výšce kolem 1200 metrů a kávovníky tu rostou po boku čajových keřů, makadamových ořechů a dalších rostlin. Jelikož Zimbabwe jako takové ale nemá úplně nejideálnější podmínky pro kávu, rostou kávovníky až ve zmíněné vyšší nadmořské výšce, takže je pak poměrně komplikované zelená zrna dostat z některých farem do přístavů a následně je vyvážet. Přesto si však pěstitelé dávají na kávě opravdu záležet a pro mnohé z nich je to dokonce asi jediný způsob, jak uniknout chudobě. Sběr, stejně tak jako následné zpracování kávových zrn, probíhá v mnohých oblastech stále ručně, a tak mají pěstitelé přímou kontrolu nad tím, zda má káva odpovídající kvalitu.
Proč ji vyzkoušet?
Důvodů, proč vyzkoušet kávu ze Zimbabwe, existuje celá řada. Především byste jí ale měli dát šanci kvůli jedinečnému chuťovému profilu, který je jemný, vyvážený a přitom neuvěřitelně rozmanitý. Do chuťového profilu vstupují jemné nuance červeného vína, které je charakteristické pro mnoho afrických káv, doplněné o tóny makadamových ořechů i lehké náznaky citrusů. Jedná se tak o poměrně atypickou kávu, která se ale skvěle hodí jako do automatických či pákových kávovarů, tak i na filtr.
Kde ji sehnat?
Pokud jste při čtení tohoto článku dostali chuť kávu ze Zimbabwe vyzkoušet, určitě to doporučujeme. Najdete ji například v našem eshopu a arabiku ze Zimbabwe máme jak v běžném sáčku, tak i v praktické dóze, která se skvěle hodí například jako dárek pro nějakého milovníka kávy. Jestli vás ale káva z této země příliš nezaujala, možná si vyberete z naší zbývající nabídky čerstvých káv z celého světa, kde máme k dispozici desítky dalších čerstvě pražených arabik.