Pokud vaším koníčkem není cestování do exotických destinací (nebo alespoň zeměpis), je dost dobře možné, že jste o Zambii nikdy neslyšeli. Tato jihoafrická destinace je velkou neznámou dokonce i pro mnoho milovníků kvalitní kávy, přestože jejich arabika má obrovský potenciál a rozhodně stojí za zkoušku. Zkrátka a dobře káva ze Zambie stojí tak trochu ve stínu kávové produkce sousedních států, mezi které se řadí třeba Tanzanie, Malawi nebo Zimbabwe. V rámci tohoto článku bychom vám však kávu ze Zambie rádi alespoň lehce přiblížili a nastínili některé důvody, proč stojí za zkoušku.
Kde se v Zambii vzala káva?
Zatímco v mnoha okolních afrických zemích se káva produkuje již po dlouhá staletí, Zambie je v tomto segmentu velkým nováčkem. První kávovníky do této země dostaly z Tanzanie až v polovině 20. století, protože Zambie chtěla diverzifikovat své portfolio exportovaných produktů. Do té doby byla totiž jediným vývozním artiklem měď. Bohužel však první pokusy o produkci kávy skončily nezdarem – mnohdy se kávovníky pěstovaly na velkých plantážích a vzhledem k tomu, že pěstitelům chybělo potřebné vybavení i elementární znalosti, kávovníky často napadla nějaká choroba a celá úroda tak byla zničena.
Co bylo dál?
Po počátečním neúspěchu došlo ke zpětnému přeorientování průmyslu na produkci mědi, ovšem za nějaký čas se tamní vláda rozhodla dát kávě ještě jednu šanci. Požádala proto o pomoc Světovou banku a její pomocí došlo k masivní podpoře drobných pěstitelů. Tentokrát se proto místo velkých plantáží svěřila péče o kávovníky do rukou drobných farmářů a brzy se přišlo na to, že zejména horské oblasti s dostatečným množstvím srážek jsou pro kávu jako stvořené. Již od 80. let 20. století se tak Zambie věnuje mimo jiné i produkci kávy. A je v tom opravdu dobrá, protože tuto kávu cení kromě mnohých laiků také nejrůznější odborníci. Pro kompletnost se hodí dodat také to, že vzhledem k tomu, že Zambie je relativně chudý stát, probíhá sklizeň i následné zpracování v mnoha případech ručně, což umožňuje výběr jen těch opravdu nejlepších kávových třešní.
Proč ji vyzkoušet?
Káva ze Zambie se vyznačuje poměrně specifickým chuťovým profilem, pro který je mnohými kávovými nadšenci vyhledávána. Podobně jako ostatní kávy z jižní Afriky disponuje i tato mnohdy tóny červeného vína a je tak podobná například kávě z Tanzanie, odkud byly ostatně kávovníky přivezeny. Má poměrně výraznou vůni, komplexní a silné tělo a mísí v sobě jemné nádechy kakaa s decentními dozvuky ovoce. Můžete si ji proto dopřát například z pákového či automatického kávovaru, ale stejně tak se hodí i pro použití na některou z alternativních metod. Volba je tak zkrátka a dobře jen na vás a káva ze Zambie nabízí skvělou flexibilitu.
Jakou vybrat?
Jestli jste při čtení tohoto článku dostali chuť na skvělou kávu, určitě doporučujeme vyzkoušet naši skvělou arabiku ze Zambie. Stejně jako ostatní kávy v naší nabídce ji pražíme až v naší holešovické pražírně, abychom byli schopni zaručit, že k vám káva dorazí čerstvá, s podmanivým aroma a výraznou chutí. Pokud vás ale tato výjimečná káva nezaujala, sáhnout můžete po kterékoliv jiné kávě z naší široké nabídky čerstvých arabik, kde najdete desítky káv z celého světa.