Indonésie je stát nacházející se v jihovýchodní Asii a jednou z mnoha zajímavostí je, že ho tvoří více než 17 tisíc ostrovů. A jedním z nich je také Sumatra, která patří k největším ostrovům na světě a je domovem až pro 45 milionů lidí. Strmé svahy v kombinaci s tropickým deštným pralesem, je přitom jako stvořený pro pěstování celé řady plodin – od tabáku přes skořici až po tapioku nebo kávu. Právě poslední ze jmenovaných komodit bude tématem tohoto článku.
Kde se káva v Indonésii vzala?
Ačkoliv o Indonésii jsme již psali v rámci jednoho z našich předešlých článků, rozhodně neuškodí rychlé shrnutí těch nejdůležitějších poznatků. Ačkoliv se to totiž nemusí vůbec zdát, v Indonésii má pěstování kávy obrovskou tradici a poprvé se zde kávovníky vysázely již v 17. století – po Etiopii a Arabském poloostrově to tak bylo další z míst, kam se tahle komodita rozšířila. Vůbec prvním kávovým ostrovem v Indonésii byla Jáva, ovšem výrazně větší popularitu dnes má právě káva ze Sumatry. Druhý ze zmíněných ostrovů pěstuje primárně kávovníky arabské a roční produkce dosahuje zhruba 22 tisíc tun zelených zrn. Ačkoliv na produkci se podílí víceméně všechny regiony tohoto rozlehlého ostrova, odborníci nejvíce cení arabiku z regionů jako je Aceh, Gayo nebo Mandheling.
Jak se káva na Sumatře pěstuje?
Káva na Sumatře se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách, nejčastěji v regionech s dostatečným množstvím srážek i půdou bohatou na minerály. Následně se obvykle zpracovává v závislosti na dostupnosti vodních toků buď suchou, nebo mokrou metodou. Indonéští pěstitelé ovšem někdy využívají takzvaný wet-hulled proces, který spočívá v tom, že se kávová zrna nesuší úplně, ale prodávají se jen částečně promytá. Až posléze dochází k dosušení, které probíhá nejčastěji za pomoci horkého vzduchu, což má samozřejmě vliv také na výsledný chuťový profil takto zpracovaných zrn.
Jak tahle káva chutná?
Káva ze Sumatry je obecně řečeno velmi rozmanitá a každý region produkuje kávu lehce odlišnou, takže se rozhodně nebudete při ochutnávání sumaterských káv nikdy nudit. Například naše arabika ze Sumatry nabízí velmi komplexní a intenzivní chuť, ve které se mísí jemné nuance lískových oříšků i čokolády. Zároveň se hodí dodat, že s takto rozmanitým chuťovým profilem je sumaterská káva jako stvořená pro přípravu cappuccina, latte nebo jakékoliv jiné kávy s mlékem, protože ani po přidání dalších aditiv se neztratí její výjimečná chuť. Pokud tedy rádi pijete kávu s mlékem, cukrem nebo třeba obojím, je tahle arabika z našeho pohledu skutečně sázkou na jistotu.
Jakou doporučujeme vybrat?
Pokud vás po přečtení tohoto článku arabika ze Sumatry zaujala, určitě bychom vám ji doporučovali vyzkoušet. V našem eshopu máte na výběr jak klasickou variantu v sáčku, tak i exkluzivněji zabalenou kávu Sumatra v dóze, která se skvěle hodí například jako dárek pro nějakého milovníka kávy. Dóza se dá samozřejmě používat i opakovaně, takže jestli doma ještě nemáte tématickou dózu, ve které byste následně mohli skladovat nakoupená kávová zrna, může se hodit i vám. A v případě, že vás náhodou arabika ze Sumatry nezaujala, nezoufejte – v naší nabídce čerstvých káv z celého světa najdete desítky dalších produktů, ze kterých můžete vybírat.