Ačkoliv Salvador je bezpochyby zajímavou destinací, pro mnoho evropských obyvatel je stále velkou neznámou. Nabízí zajímavou architekturu, nezaměnitelnou přírodu a fanoušci technologii jistě ocení také možnost platit bitcoinem coby oficiálním platidlem. Pro ekonomiku celé země je však nesmírně důležitá především káva, která se v této středoamerické zemi pěstuje stovky let a která rozhodně stojí za zmínku. A právě proto se na ni zaměříme v rámci tohoto článku.
Káva je v Salvadoru odjakživa
Káva má v Salvadoru naprosto ideální klimatické a geografické podmínky, a proto asi nikoho nepřekvapí, že v této relativně malé rostla naprosto přirozeně tak nějak odjakživa. A narozdíl od mnoha dalších zemí, kde se káva využívala maximálně jako okrasný strom, v Salvadoru původní obyvatelé využívali i údajných pozitivních vlastností keřů na nervový systém člověka. Zásadní zvrat však přišel v průběhu 19. století, kdy již bylo víc než jasné, že káva může být i zajímavý vývozní artikl. Tím začala nová etapa v dějinách této země, protože pěstitelé kávy například nemuseli nastupovat na povinnou vojenskou službu a dokonce i platili nižší daně. V roce 1970 dosáhl kávový průmysl pomyslného vrcholu, když Salvador patřil mezi čtveřici největších exportérů na světě.
Jak se káva v Salvadoru pěstuje?
Dnes už samozřejmě Salvador mezi největší exportéry nepatří, kvůli občanské válce a vnitrostátním sporům došlo k velkým ekonomickým změnám i devastaci části krajiny. Salvador se tak řadí co do objemu produkce až do druhé desítky exportních zemí, přičemž majoritní většina kávových pěstitelů hospodaří na pozemku menším než 20 hektarů a v zemi dokonce existují i restrikce na to, aby pěstitelé nevlastnili více než 245 hektarů. V některých regionech se nachází velké sopky, jako například Santa Ana, z jejichž úpatí pochází prémiová káva pěstovaná na lávových polích.
Jak káva chutná?
Káva ze Salvadoru je velmi ceněná nejen mezi běžnými kávovými konzumenty, ale také mezi celou řadou odborníků. Podobně jako ostatní kávy ze Střední Ameriky, má i ta ze Salvadoru velmi komplexní a příjemně nasládlý chuťový profil, ve kterém je možné detekovat jemné nuance medu, třtinového cukru i karamelu. Vzhledem k tomu, že je chuťově poměrně intenzivní, je jako stvořená i pro ty z vás, kteří preferují kávu s mlékem nebo cukrem. Hodí se rovněž i pro přípravu ledové kávy nebo nejrůznějších drinků, které s kávou pracují. Díky střednímu stupni pražení je možné kávu použít jako do pákového či automatického kávovaru, tak i pro některý z alternativních způsobů přípravy.
Proč ji vyzkoušet?
Kávu ze Salvadoru, podobně jako ostatní arabiky z naší nabídky, pražíme až v naší holešovické pražírně, a proto můžeme zaručit čerstvost této kávy. Díky tomu nejlépe vyniknou jednotlivé chuťové a aromatické vlastnosti jednotlivých káv. Pokud vás po přečtení dnešního článku káva ze Salvadoru zaujala, určitě ji doporučujeme vyzkoušet – u nás ji najdete jak v běžném obalu, tak i v designové dóze, která se dá na kávu používat opakovaně a díky které můžete kávu dát i vašim blízkým jako skvělý dárek. Jestli byste ale z nějakého důvodu vyzkoušeli raději kávu odjinud, nezoufejte. V rámci naší nabídky čerstvých arabik najdete desítky různých produktů z celého světa a o výběr proto rozhodně nebudete mít nouzi.