Salvador: Nezaměnitelná káva ze Střední Ameriky

Ačkoliv Salvador je bezpochyby zajímavou destinací, pro mnoho evropských obyvatel je stále velkou neznámou. Nabízí zajímavou architekturu, nezaměnitelnou přírodu a fanoušci technologii jistě ocení také možnost platit bitcoinem coby oficiálním platidlem. Pro ekonomiku celé země je však nesmírně důležitá především káva, která se v této středoamerické zemi pěstuje stovky let a která rozhodně stojí za zmínku. A právě proto se na ni zaměříme v rámci tohoto článku. 

Káva je v Salvadoru odjakživa

Káva má v Salvadoru naprosto ideální klimatické a geografické podmínky, a proto asi nikoho nepřekvapí, že v této relativně malé rostla naprosto přirozeně tak nějak odjakživa. A narozdíl od mnoha dalších zemí, kde se káva využívala maximálně jako okrasný strom, v Salvadoru původní obyvatelé využívali i údajných pozitivních vlastností keřů na nervový systém člověka. Zásadní zvrat však přišel v průběhu 19. století, kdy již bylo víc než jasné, že káva může být i zajímavý vývozní artikl. Tím začala nová etapa v dějinách této země, protože pěstitelé kávy například nemuseli nastupovat na povinnou vojenskou službu a dokonce i platili nižší daně. V roce 1970 dosáhl kávový průmysl pomyslného vrcholu, když Salvador patřil mezi čtveřici největších exportérů na světě. 

Jak se káva v Salvadoru pěstuje? 

Dnes už samozřejmě Salvador mezi největší exportéry nepatří, kvůli občanské válce a vnitrostátním sporům došlo k velkým ekonomickým změnám i devastaci části krajiny. Salvador se tak řadí co do objemu produkce až do druhé desítky exportních zemí, přičemž majoritní většina kávových pěstitelů hospodaří na pozemku menším než 20 hektarů a v zemi dokonce existují i restrikce na to, aby pěstitelé nevlastnili více než 245 hektarů. V některých regionech se nachází velké sopky, jako například Santa Ana, z jejichž úpatí pochází prémiová káva pěstovaná na lávových polích. 

salvador 1-min

Jak káva chutná?

Káva ze Salvadoru je velmi ceněná nejen mezi běžnými kávovými konzumenty, ale také mezi celou řadou odborníků. Podobně jako ostatní kávy ze Střední Ameriky, má i ta ze Salvadoru velmi komplexní a příjemně nasládlý chuťový profil, ve kterém je možné detekovat jemné nuance medu, třtinového cukru i karamelu. Vzhledem k tomu, že je chuťově poměrně intenzivní, je jako stvořená i pro ty z vás, kteří preferují kávu s mlékem nebo cukrem. Hodí se rovněž i pro přípravu ledové kávy nebo nejrůznějších drinků, které s kávou pracují. Díky střednímu stupni pražení je možné kávu použít jako do pákového či automatického kávovaru, tak i pro některý z alternativních způsobů přípravy

salvador 2-min

Proč ji vyzkoušet? 

Kávu ze Salvadoru, podobně jako ostatní arabiky z naší nabídky, pražíme až v naší holešovické pražírně, a proto můžeme zaručit čerstvost této kávy. Díky tomu nejlépe vyniknou jednotlivé chuťové a aromatické vlastnosti jednotlivých káv. Pokud vás po přečtení dnešního článku káva ze Salvadoru zaujala, určitě ji doporučujeme vyzkoušet – u nás ji najdete jak v běžném obalu, tak i v designové dóze, která se dá na kávu používat opakovaně a díky které můžete kávu dát i vašim blízkým jako skvělý dárek. Jestli byste ale z nějakého důvodu vyzkoušeli raději kávu odjinud, nezoufejte. V rámci naší nabídky čerstvých arabik najdete desítky různých produktů z celého světa a o výběr proto rozhodně nebudete mít nouzi.