Kávovníky byly ve Vietnamu poprvé vysázeny až ve druhé polovině 19. století, což je ve srovnání s mnohými africkými státy poměrně pozdě. Přesto ale již počátkem století následujícího představovala káva velmi důležitý exportní artikl. No a pár let na to již Vietnam patřil mezi největší kávové producenty na světě, přičemž tahle pozice mu vydržela až dodnes. Jaká ale vietnamská káva je? A proč stojí za zkoušku? Na to se podíváme v tomto článku.
Kde se káva ve Vietnamu vzala?
Tomu, že by se mohlo kávovníkům ve Vietnamu dařit, zpočátku nikdo příliš nevěřil. Ostatně právě proto byly v zemi vysázeny až tak pozdě. A po první sklizni to dokonce vypadalo, že káva ve Vietnamu nemá žádný potenciál. Později však naštěstí došlo k vysázení několika kávovníků v regionech s vyšší nadmořskou výškou a tam už došlo k nad očekávání dobré sklizni. Cesta k úspěchu byla ale lemována mnoha překážkami – například v minulosti Vietnam sužovala válka, která měnila charakter krajiny a později rozvoj průmyslu přerušila série nejrůznějších znárodnění. Od roku 1986 je však již situace stabilní a díky masivní podpoře kávového průmyslu ze strany vlády se mohl Vietnam vypracovat na pozici, v níž je dnes. Aktuálně je tak Vietnam druhý na světě co do celkové produkce kávových zrn a první v produkci robusty.
Jak se káva ve Vietnamu pěstuje?
Jak již zaznělo v předchozím odstavci, Vietnam je vůbec největším producentem robusty na světě a tuto odrůdu v současnosti pěstují až tři čtvrtiny všech producentů. Důvod je přitom prostý – robusta nabízí vyšší výnos a je odolnější vůči nejrůznějším škůdcům i chorobám. Bohužel ale po chuťové stránce rozhodně není tak dobrá jako arabika, a proto robustu v naší nabídce vůbec nenajdete. Zatímco zmíněná robusta se mnohdy používá třeba do nejrůznějších kávových směsí, arabika z Vietnamu v posledních letech nasbírala řadu různých mezinárodních ocenění a rozhodně si tak troufáme tvrdit, že stojí za zkoušku. Tím spíše, pokud si potrpíte na kvalitu.
Proč stojí za zkoušku?
Vietnamská arabika rozhodně stojí za zkoušku, protože nabízí opravdu jedinečnou chuť. Káva je výrazná, ale přitom příjemně komplexní a najdete v ní jemné nuance hořké čokolády, oříšků i vanilky, takže káva skvěle vynikne jak samotná, tak i s mlékem. Pokud byste si však chtěli dopřát autentický zážitek, rozhodně doporučujeme vyzkoušet tzv. vietnamskou kávu, které jsme se věnovali v jednom z našich samostatných receptů. Postup je naprosto jednoduchý, stačí totiž do šálku umístit trochu slazeného kondenzovaného mléka a poté si připravit kávu vaším oblíbeným způsobem – využít můžete jak klasického espressa, tak i nejrůznějších alternativních metod přípravy kávy včetně moka konvičky nebo filtru. Pro letní osvěžení pak můžete využít našeho receptu na ledovou kávu se slanou pěnou, která s arabikou z Vietnamu chutná taktéž fantasticky.
Jakou doporučujeme vyzkoušet?
Pokud jste po přečtení tohoto článku dostali chuť na dobrou kávu, určitě bychom mohli doporučit naši arabiku z Vietnamu, která nabízí opravdu skvělý chuťový profil a dobrá je jak samotná, tak i v celé řadě nejrůznějších kávových receptů. Jestli vás ale tato konkrétní káva příliš nezaujala, nezoufejte. V naší nabídce čerstvých káv z celého světa totiž najdete desítky různých produktů od aromatizovaných káv až po skutečně raritní arabiky.