Peru: Vynikající káva z Jižní Ameriky

Ačkoliv káva z Peru je pro mnoho laiků velkou neznámou, ve skutečnosti tato jihoamerická země patří do pětice největších producentů kvalitní arabiky na světě. A kromě toho, že kávy produkují v Peru hodně, si také dávají extrémně záležet na kvalitě, což je také důvod, proč ji mnoho odborníků v posledních letech řadí k nejlepším kávám na světě. A jelikož patří ke stálicím naší kávové nabídky, určitě stojí za to, abychom vám ji v rámci tohoto článku lehce přiblížili. 

Jak se káva v Peru pěstuje?

Vzhledem k výhodné geografické poloze patří Peru mezi země, které mají pro pěstování kávy naprosto ideální podmínky. A místní pěstitelé toho využívají již od 18. století, kdy se v zemi začaly vysazovat první kávovníky. Nutno však podotknout, že samotná káva v Peru extrémně populární není. V zemi je totiž legální také koka, která má o něco silnější stimulační účinky, a tak místní často pijí spíše kokový čaj než kávu. To ale nic nemění na tom, že produkují chuťově fantastickou arabiku, přičemž za nejpopulárnější kávové regiony platí ty oblasti Peru, do kterých zasahuje Amazonský prales. Pěstitelé, kteří mají dobrý přístup k dostatečnému množství vody, kávu často zpracovávají mokrou metodou. Ve vybrané dny pak malí pěstitelé kávu vozí ze svých farem do větších měst, kde je často za jednotnou cenu vykupována. 

peru 1-min

Pěstování této kávy není jednoduché

Podobně jako v řadě dalších zemí, platí i v Peru, že majoritní většina kávové produkce je zajišťována malými pěstiteli, kteří často disponují pouze pozemkem o rozloze mezi jedním a třemi hektary. Na něm kromě kávovníků pěstují také zmiňovanou koku nebo třeba kakao. Často je pro pěstitele problém dostat se k pitné vodě nebo elektřině a logicky tak většina z nich nemá ani finance na žádná hnojiva ani na další produkty, které by se staraly o dostatečnou ochranu kávovníků před škůdci. Přesto však produkovaná káva nabízí skvělý chuťový profil a mnozí odborníci ji nemohou vynachválit. 

Jak káva z Peru chutná? 

Káva z Peru je samozřejmě velmi populární a často nabízí velmi rozmanitý chuťový profil. Ten je samozřejmě definován konkrétní odrůdou arabiky, složením půdy, množstvím srážek i metodou zpracování po sklizni, tudíž káva z různých regionů Peru může být velmi odlišná. Přesto se však hodí podotknout, že naše arabika z Peru disponuje velmi komplexním chuťovým profilem, ve kterém se mísí jemné náznaky vanilky, lískových oříšků i čokolády. Vzhledem ke střednímu stupni pražení je navíc naše káva vhodná jak pro přípravu v automatickém či pákovém kávovaru, tak i pro různé méně známé metody přípravy. Navíc naši kávu pražíme až co možná nejkratší dobu před odesláním k vám, abychom byli schopni zaručit její čerstvost. Vy se tak můžete těšit na příjemné aroma a intenzivní chuť. 

peru 2-min

Jakou doporučujeme vybrat? 

Pokud vás káva z našeho popisu zaujala, určitě bychom vám doporučovali naši arabiku z Peru vyzkoušet. Pro domácí přípravu je samozřejmě naprosto dostačující varianta v běžném obalu s jednocestným ventilem, ale pokud byste rádi touto kávou někoho obdarovali, lepší možností může být káva Peru v dóze. Dóza jednak hezky vypadá, ale jednak je možné ji na kávu používat klidně i opakovaně a vaše arabika vám tak vydrží déle čerstvá. Jestli vás však káva z Peru tolik nezaujala, určitě doporučujeme prozkoumat i další produkty z naší nabídky čerstvých arabik, kde najdete desítky produktů z celého světa.