Káva z Panamy rozhodně nepatří mezi kdo ví jak populární artikly a jelikož se jedná o poměrně malou zemi, která má jen asi 4 miliony obyvatel (z toho téměř polovinu situovanou do hlavního města), je také produkce kávy značně omezená. Přesto ale v posledních letech stále častěji spadá do hledáčku mnohých kávových odborníků, kteří si ji nemohou vynachválit. V tomto článku vám ji proto představíme o něco detailněji.
Panama je pro kávu jako stvořená!
Káva se vzhledem ke skvělým klimatickým podmínkám v Panamě vyskytovala tak nějak odjakživa a rostla ve volné přírodě. Po chuťové stránce ale nebyla kdo ví jak dobrá, a tak si jí nikdo nijak výrazněji nevšímal a plnila spíše roli okrasného stromu. Až během 20. století se však na kávu začalo nahlížet jako na příležitost pro oživení tamní ekonomiky a mnohem více se tak tamní pěstitelé začali dívat na kvalitu půdy, klimatické podmínky a další aspekty. A právě to dostalo kávu z Panamy na výsluní. Například odrůdu geisha, která je známá pro vysokou kvalitu, přivezl do Panamy jistý Don Pachi již v roce 1964. Neuchytila se a její chuť rozhodně nebyla kdo ví jak výjimečná. Když stejnou odrůdu vysázela farma Finca Esmeralda v roce 2004 na správném místě, vyhrála s ní několik soutěží světového formátu. Dnes má tedy arabika z Panamy rozhodně co nabídnout.
Úroda je značně omezená
Panama je na poměry zemí na americkém kontinentu velmi malá a její rozloha je o něco menší než rozloha České republiky. Co do produkce kávy se tak Panama nachází až ve čtvrté desítce světových producentů a na celkovém exportu se podílí pouze méně než jedním procentem. Poměrně malé množství produkce je ale velmi dobře vykompenzováno kvalitou kávy, která je opravdu neuvěřitelná. Mnoho odborníků dokonce považuje některé kávy z Panamy za nejlepší na světě, o čemž svědčí i zmiňovaná vítězství v celosvětových soutěžích.
Jak káva z Panamy chutná?
V Panamě se pěstuje celá řada různých odrůd jako je bourbon, caturra, typica nebo třeba geisha. Chuťové profily káv produkovaných v této zemi jsou tak velmi rozmanité. V rámci tohoto článku vám však můžeme přiblížit alespoň chuťový profil naší vynikající arabiky z Panamy, kterou najdete v rámci našeho širokého výběru kvalitních čerstvých káv z celého světa. Naše káva z Panamy totiž nabízí velmi rozmanitý chuťový profil, kterému díky střednímu pražení dominují lehké nuance oříšků a kakaa, které postupně přechází až k náznakům medu či lehkým tónům citrusů. V konečném důsledku je tak káva komplexní, lehká, ale přitom poměrně intenzivní a chutná dobře, ať už se ji rozhodnete připravit v automatickém kávovaru nebo třeba s pomocí filtru.
Jakou doporučujeme vybrat?
Pokud vás náš dnešní článek zaujal, určitě doporučujeme kávu z Panamy vyzkoušet. V našem eshopu ji najdete jak v klasickém sáčku, tak i v praktické dóze, která se dá na kávu používat opakovaně a která díky povedenému designu může představovat také skvělý dárek pro každého milovníka kávy. Jestli vás ale káva z Panamy tolik nezaujala, nezoufejte. V rámci naší široké nabídky čerstvých arabik si můžete vybírat z desítek káv z celého světa.