Když se řekne káva, většina lidí si vybaví země jako je Brazílie, Vietnam nebo třeba Kolumbie, což jsou standardně největší producenti této komodity. Kávu ale produkuje celá řada dalších zemí – ostatně i díky tomu naše nabídka čerstvých káv čítá desítky různých druhů. Mezi ty nejméně známé kávové producenty ale bezpochyby patří východoafrické Malawi, o kterém jste dost možná ani nikdy neslyšeli. V tomto článku vám však prozradíme, čím je jejich káva zajímavá a proč stojí za zkoušku.
Jak kávová produkce v Malawi vypadá?
Malawi patří mezi nejchudší státy na světě a zemědělství samozřejmě hraje pro tamní ekonomiku velmi důležitou roli. Důležité je však hned na úvod podotknout, že produkce této komodity je poměrně nestabilní a zatímco například v roce 2008 vyprodukovala země jen 1100 tun, o rok později to bylo hned pětkrát tolik. Následující dva roky nicméně produkce znovu začala upadat a vývoj je zkrátka a dobře velmi nestabilní. Zároveň má Malawi velmi špatnou dopravní infrastrukturu, a proto se většinou vyváží jen do sousedního Mosambiku, odkud se následně exportuje do dalších zemí.
Kde se káva v Malawi vzala?
Pokud vás zajímá krátký exkurz do historie, měli byste vědět, že kávovníky se v Malawi pěstují již od roku 1891, kdy je do země přivezli Britové. Aktuálně tvoří káva spolu s čajem, tabákem a cukrovou třtinou jeden z pilířů tamního zemědělství. A jelikož tímto malým vnitrozemským státem protéká relativně dost řek, značná část pěstitelů kávová zrna po sklizni zpracovává pomocí mokré metody, o které jsme psali například v rámci našeho článku o metodách zpracování kávy. Podle dostupných údajů kávový průmysl zaměstnává kolem půl milionu rodin a z dostupných odrůd arabiky zde najdeme catimor, agaro, geisha nebo mundo.
Proč stojí za zkoušku?
Káva z Malawi si v posledních letech získává své místo na trhu s výběrovou kávou zejména díky nezaměnitelnému chuťovému profilu. Na některých místech Malawi se káva pěstuje na terasovitých polích, která dokáží dobře zadržovat vodu. Popsat chuťový profil kávy z nějakého státu je samozřejmě poměrně náročné, protože do hry vstupuje kromě konkrétní odrůdy také způsob zpracování po sklizni, nadmořská výška nebo třeba stupeň pražení. Pokud však jde o naši arabiku z Malawi, hodí se poznamenat, že její chuťový profil je velmi komplexní a můžete v něm najít jemné nuance hořké čokolády, malin i nejrůznějšího koření jako je hřebíček, skořice nebo třeba kardamom.
Kde ji můžete sehnat?
Jestli máte rádi africké kávy, jako je například arabika z Etiopie, troufáme si tvrdit, že budete spokojeni i s kávou z Malawi, kterou také najdete v naší nabídce. Za zkoušku stojí už jen proto, že je vhodná pro celou řadu metod přípravy od frenchpressu až po moka konvičku či automatické nebo pákové kávovary. Zároveň se vzhledem k výrazné chuti neztratí ani při servírování s mlékem nebo v rámci nejrůznějších kávových drinků, které také doporučujeme vyzkoušet a o kterých píšeme třeba v rámci naší webové sekce Naše recepty. Pokud vás však tato káva příliš nezaujala, určitě doporučujeme projít také zbývající produkty z naší nabídky čerstvých káv, kde najdete desítky různých arabik z mnoha různých zemí. A jelikož je každá z těchto káv lehce odlišná, troufáme si tvrdit, že na své si přijde téměř každý.