Laos: Proč vyzkoušet tuhle netradiční arabiku?

Když se zamyslíte nad asijskými producenty kávy, nejspíše vás na prvním místě napadne Vietnam, který produkuje obrovská kvanta arabiky i robusty a v posledních letech se mnoho tamních pěstitelů zaměřuje rovněž na výběrovou kávu. Laos kávy produkuje o poznání méně a jejich arabika rozhodně není tak populární. Přesto ji někteří odborníci považují za jednu z nejlepších asijských káv vůbec. V rámci tohoto článku vám ji proto představíme detailněji. 

Kde se káva v Laosu vzala?

Káva v Laosu rozhodně nemá kdo ví jak dlouhou historii, protože první pokusy o vysazení probíhaly až na začátku 20. století, což je samozřejmě ve srovnání s jinými destinacemi opravdu pozdě. První pokusy o vysazení této komodity proběhly na severu země, kde se káva ovšem neujala. Tím se naštěstí nenechali francouzští kolonizátoři příliš odradit a další pokusy již směřovali na jih země, kde byli úspěšnější. Konkrétně se jednalo o oblast kolem náhorní plošiny Bolaven, přičemž tamní vulkanická půda bohatá na živiny se ukázala jako ideální pro pěstování kávy. A tato oblast drží co do množství produkce prim až dodnes. 

laos 1-min

Jak se káva v Laosu pěstuje? 

Pěstitelé kávy to v Laosu nemají úplně jednoduché, ale přesto se pěstování kávy věnují s nadšením. Podle dostupných údajů tak káva v současnosti představuje zdroj obživy pro více než 250 vesnic a jak jsme již zmiňovali v samotném úvodu tohoto článku, mnoho odborníků tamní arabiku považuje za jednu z nejlepších káv produkovaných v rámci Asie. Metoda zpracování po sklizni se pak obvykle odvíjí od možností, které pěstitelé mají. Pokud se jejich farma kupříkladu nachází v blízkosti nějaké řeky nebo jiného zdroje vody, používají promytou metodu. Ostatním samozřejmě nezbývá, než využívat tzv. suché metody, ale samozřejmě existují i malí pěstitelé, kteří se v posledních letech orientují i na méně tradiční postupy. 

Jak káva z Laosu chutná? 

Pokud čtete naše články pravidelně, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že každá oblast má své specifické vlastnosti, které se odráží ve výsledné chuti kávy. Rozhodně proto neexistuje žádný univerzální chuťový profil platný pro každou kávu z Laosu. Můžeme vám nicméně přiblížit, jak chutná naše vynikající arabika z Laosu. Ta je totiž velmi jemná a vyvážená, přičemž vstupují do ní decentní nádechy čokolády, oříšků i lehké nuance kouře. Právě díky tomuto poměrně intenzivnímu chuťovému profilu se nemusíte bát do ní přidat ani mléko nebo například trošku cukru, protože chuť této arabiky vynikne takřka za všech okolností. A jestli byste rádi vyzkoušeli něco nového, můžete si ji dopřát i s trochou kondenzovaného mléka, protože právě tak se pije v Laosu. Ostatně podobně je tomu i ve Vietnamu, přičemž recept na vietnamskou kávu najdete také v naší rubrice s recepty. 

laos 2-min

Jakou doporučujeme vybrat? 

Pokud vás káva z Laosu zaujala, určitě bychom doporučovali naši laoskou arabiku vyzkoušet. Jestli vás z výše uvedeného popisu ale příliš nenadchla, nezoufejte. V rámci naší nabídky čerstvých káv totiž najdete desítky dalších arabik z různých zemí a s velmi různorodými chuťovými profily, které u každé kávy uvádíme v popisku. Nemusíte se proto bát, že nebudete mít z čeho vybírat. A pokud si potrpíte na opravdu prémiové kávě, určitě se podívejte rovněž do naší sekce Premium-Exklusiv