Kostarika: Chuťová symfonie v každém šálku

Kostarika patří mezi jednu z destinací, které na první pohled mohou znít pro nás Evropany jako ráj na zemi. A ačkoliv ze zemí Střední Ameriky bývá považována za nejbezpečnější, stále tam hraje významnou roli organizovaný zločin a ekonomika do značné míry spoléhá na zemědělství. A když je řeč o zemědělství, nesmíme opomenout, že mezi nejdůležitější vývozní artikly patří také káva, které se budeme věnovat o něco detailněji v rámci tohoto článku. 

Kde se káva v Kostarice vzala? 

Podobně jako u mnoha dalších zemí Střední Ameriky, je i v Kostarice pěstování kávy primárně záležitostí konce 18. a začátku 19. století. Ačkoliv se údaje lehce rozchází, často narazíte na to, že pěstování kávy začalo v této zemi již v roce 1779, ale vzhledem k poměrně složité hospodářsko politické situaci spojené s kolonialismem byl nějaký export za účelem zisku velmi obtížný. K vývozu kávy tak začalo docházet až od roku 1848, přičemž produkce směřovala primárně do Velké Británie, která byla až do druhé světové hlavním odběratelem. 

kostarika 1-min

Co dalšího byste měli vědět? 

Ačkoliv druhá světová válka tyto obchodní vztahy lehce přerušila, kávovému průmyslu se od té doby dařilo i nadále. A nutno podotknout, že podle některých zdrojů platí v Kostarice dokonce i zákaz pěstování robusty, kterou obecně někteří odborníci považují za méně kvalitní. V současnosti se tak káva pěstuje takřka po celé zemi, a proto Kostarika produkuje do značné míry různorodou kávu. V některých oblastech je totiž vyšší nadmořská výška, jiné disponují vyššími srážkami a tak podobně. Za velmi perspektivní  oblasti, které produkují opravdu ceněnou a exkluzivní kávu se silným tělem, se považují regiony jako Los Santos nebo Orosi, kde káva roste v nadmořské výšce klidně i kolem 1500 metrů. Zajímavé jsou ale i oblasti situované o něco níže, jako je například Guanacaste či Brunca. Zkrátka a dobře – ať už dostanete možnost ochutnat kávu ze kteréhokoliv regionu Kostariky, určitě doporučujeme ji vyzkoušet, protože rozhodně bude mít co nabídnout. 

Jak se káva v Kostarice zpracovává? A jak chutná? 

Metoda zpracování po sklizni závisí většinou na možnostech každého pěstitele. Obecně řečeno však oblasti s dostatečným množstvím vody (například v blízkosti řek) umožňují pěstitelům tzv. promyté zpracování. Jinde je však zapotřebí použít spíše suchou metodu a samozřejmě existují také menší pěstitelé, kteří experimentují i s méně tradičními postupy. To ve výsledku dost zásadně ovlivňuje chuťový profil kávy. Hodí se proto říct, že naše arabika z Kostariky disponuje velmi jemným a vyváženým chuťovým profilem, který v sobě mísí díky tmavšímu pražení jemné nuance čokolády, oříšků, ale i koření jako je skořice nebo hřebíček

kostarika 2-min

Jakou doporučujeme vybrat? 

Pokud vás tato káva zaujala, měli byste vědět, že arabiku z Kostariky najdete přímo v našem eshopu. A jestli ji spíše než pro sebe chcete jako dárek pro nějakého milovníka kávy, měli byste vědět, že máme v nabídce rovněž kávu Kostarika v dóze, která je prakticky zabalená v designové dóze, kterou je možné používat na kávu opakovaně. A kdyby vás náhodou arabika z Kostariky nezaujala, určitě se můžete podívat do naší nabídky čerstvých káv, kde najdete desítky dalších možností včetně raritních káv dostupných také v sekci Premium-Exklusiv