Kostarika patří mezi jednu z destinací, které na první pohled mohou znít pro nás Evropany jako ráj na zemi. A ačkoliv ze zemí Střední Ameriky bývá považována za nejbezpečnější, stále tam hraje významnou roli organizovaný zločin a ekonomika do značné míry spoléhá na zemědělství. A když je řeč o zemědělství, nesmíme opomenout, že mezi nejdůležitější vývozní artikly patří také káva, které se budeme věnovat o něco detailněji v rámci tohoto článku.
Kde se káva v Kostarice vzala?
Podobně jako u mnoha dalších zemí Střední Ameriky, je i v Kostarice pěstování kávy primárně záležitostí konce 18. a začátku 19. století. Ačkoliv se údaje lehce rozchází, často narazíte na to, že pěstování kávy začalo v této zemi již v roce 1779, ale vzhledem k poměrně složité hospodářsko politické situaci spojené s kolonialismem byl nějaký export za účelem zisku velmi obtížný. K vývozu kávy tak začalo docházet až od roku 1848, přičemž produkce směřovala primárně do Velké Británie, která byla až do druhé světové hlavním odběratelem.
Co dalšího byste měli vědět?
Ačkoliv druhá světová válka tyto obchodní vztahy lehce přerušila, kávovému průmyslu se od té doby dařilo i nadále. A nutno podotknout, že podle některých zdrojů platí v Kostarice dokonce i zákaz pěstování robusty, kterou obecně někteří odborníci považují za méně kvalitní. V současnosti se tak káva pěstuje takřka po celé zemi, a proto Kostarika produkuje do značné míry různorodou kávu. V některých oblastech je totiž vyšší nadmořská výška, jiné disponují vyššími srážkami a tak podobně. Za velmi perspektivní oblasti, které produkují opravdu ceněnou a exkluzivní kávu se silným tělem, se považují regiony jako Los Santos nebo Orosi, kde káva roste v nadmořské výšce klidně i kolem 1500 metrů. Zajímavé jsou ale i oblasti situované o něco níže, jako je například Guanacaste či Brunca. Zkrátka a dobře – ať už dostanete možnost ochutnat kávu ze kteréhokoliv regionu Kostariky, určitě doporučujeme ji vyzkoušet, protože rozhodně bude mít co nabídnout.
Jak se káva v Kostarice zpracovává? A jak chutná?
Metoda zpracování po sklizni závisí většinou na možnostech každého pěstitele. Obecně řečeno však oblasti s dostatečným množstvím vody (například v blízkosti řek) umožňují pěstitelům tzv. promyté zpracování. Jinde je však zapotřebí použít spíše suchou metodu a samozřejmě existují také menší pěstitelé, kteří experimentují i s méně tradičními postupy. To ve výsledku dost zásadně ovlivňuje chuťový profil kávy. Hodí se proto říct, že naše arabika z Kostariky disponuje velmi jemným a vyváženým chuťovým profilem, který v sobě mísí díky tmavšímu pražení jemné nuance čokolády, oříšků, ale i koření jako je skořice nebo hřebíček.
Jakou doporučujeme vybrat?
Pokud vás tato káva zaujala, měli byste vědět, že arabiku z Kostariky najdete přímo v našem eshopu. A jestli ji spíše než pro sebe chcete jako dárek pro nějakého milovníka kávy, měli byste vědět, že máme v nabídce rovněž kávu Kostarika v dóze, která je prakticky zabalená v designové dóze, kterou je možné používat na kávu opakovaně. A kdyby vás náhodou arabika z Kostariky nezaujala, určitě se můžete podívat do naší nabídky čerstvých káv, kde najdete desítky dalších možností včetně raritních káv dostupných také v sekci Premium-Exklusiv.