Kolumbie toho má hodně co nabídnout. Někoho zaujme skvělá příroda, jiného bohatá a velmi pestrá historie nebo třeba některé z vybraných památek či láska tamních obyvatel k fotbalu. Nám se však vybaví na prvním místě skvělá káva, kterou tahle země produkuje. Málokdo totiž ví, že po Brazílie a Vietnamu je Kolumbie třetí největším producentem kávových zrn a už jen kvůli tomu určitě stojí za to se na ní podívat detailněji.
Za skvělou kávu vděčíme rozmanitému počasí
Kolumbie má přes milion a sto tisíc kilometrů čtverečních, přičemž pro představu se hodí dodat, že Česká republika nemá ani 80 tisíc. Na první pohled tak musí být zcela jasné, že napříč tímto státem panují velmi různorodé klimatické podmínky, které způsobují, že káva dozrává v různých oblastech různou rychlostí. A tak se mohou zelená kávová zrna exportovat v průběhu několika měsíců. No a jelikož je tamní půda poměrně vulkanizovaná (a tudíž bohatá na minerály), kávě se tam daří. Ne nadarmo se první zmínky o kávě datují až do 18. století, přičemž od začátku století 19. docházelo rovněž k prvním exportům.
Proč stojí za zkoušku?
Popsat kávu z takto rozlehlé země nějakými společnými charakteristikami je samozřejmě velmi obtížné, ale hodí se alespoň zmínit, že Kolumbií protéká řada velkých řek a tam, kde je to možné, používají pěstitelé především tzv. mokrou metodu zpracování. V regionech, kde vody není dostatek se pak používá primárně suchá metoda a samozřejmě se v zemi nachází i obrovské množství různých malých pěstitelů, kteří experimentují i s méně profláknutými metodami zpracování.
Jakou chuť káva z Kolumbie nabízí?
Jelikož v rámci naší nabídky čerstvých káv z celého světa se snažíme věnovat pozornost všem zajímavým producentům, kteří produkují dobrou kávu, nemůžeme vynechat ani arabiku z Kolumbie. Ta nabízí poměrně silnou a výraznou chuť a díky tmavšímu pražení v ní můžete najít jemné nuance oříšků, čokolády i smetany. Díky takto rozmanitému chuťovému profilu je tahle arabika jako stvořená pro použití při přípravě ledové kávy nebo různých drinků, protože její chuť se neztratí ani při přidání výraznějších ingrediencí. Vyzkoušet tak můžete například affogato, které je naprosto jednoduché a spočívá pouze v přidání kopečku vanilkové či smetanové zmrzliny do čerstvě připraveného espressa nebo třeba silné kávy z moka konvičky. Vaší fantazii se ale meze nekladou a tahle káva nabízí opravdu široké spektrum využití.
A co káva bez kofeinu?
Káva z Kolumbie je podle nás po chuťové stránce naprosto skvělá a jelikož má i všestranné využití, rozhodli jsme se ji zařadit do naší nabídky také v bezkofeinové variantě. Tu ocení jednak ti z vás, kterým kofein nedělá úplně dobře například na žaludek, nebo ti, kteří chtějí pít kávu i ve večerních hodinách a nechtějí si tím úplně narušit večerní usínání.
Nezaujala vás arabika z Kolumbie?
Ačkoliv podle nás arabika z Kolumbie rozhodně stojí za zkoušku, chápeme, že dost možná neimponuje všem. Naštěstí je naše nabídka čerstvých káv opravdu velmi široká a troufáme si tvrdit, že z desítek nabízených káv si na své dokáže přijít snad každý. Pro náročnější konzumenty máme například raritní kávy ze sekce Premium-Exklusiv a někdo dá přednost spíše třeba aromatizovaným kávám nebo dokonce nepražené zelené kávě.