Kamerun: Delikátní káva nejen na espresso

Asi nikoho nejspíš nepřekvapí, že pro mnoho států nacházejících se v oblastech kolem rovníku, je typický vysoký podíl lidí pracujících v zemědělství. Ani středoafrický Kamerun není v tomto ohledu výjimkou, když zemědělství zaměstnává bezmála tři čtvrtiny obyvatel. A jednou z hlavních produkovaných komodit je přitom káva. V minulosti dokonce Kamerun patřil k nejvýznamnějším světovým producentům. A i když v současnosti už to tak úplně neplatí, stále produkují skvělou kávu, která je ceněná mnohými odborníky. 

Historie kávy v Kamerunu

Ačkoliv to není příliš známé, i Německo mělo svého času v Africe určité zámořské kolonie. A jednou z nich byl i Kamerun. Podobně jako v případě dalších zemí se přitom o pěstování kávy zasadili právě kolonizátoři, kteří se rozhodli pro vysazení kávových zrn v zahradách kolem měst jako je Dschang nebo Ebolowa. A jelikož se tomuto zkušebnímu vzorku velmi dařilo, došlo k expanzi do dalších regionů. Dnes se v zemi pěstuje jak arabika, tak robusta, ovšem geografická lokalita těchto druhů je poměrně jasně daná – zatímco arabika se pěstuje na východě, robusta, která je odolnější vůči různým škůdcům, kávové rzi i fungicidním chorobám, se pěstuje ve zbytku země. Poměrově to vychází zhruba tak, že více než tři čtvrtiny celkové produkce představuje robusta. Když už ale seženete arabiku z této země, můžete mít záruku, že bude chutnat dobře. Podle údajů z předchozích let patří Kamerunu co do objemu produkce kávy až místo ve třetí desítce exportérů, takže se zároveň jedná o poměrně raritní kávu. 

kamerun 1-min

Jaký je chuťový profil této kávy?

Popsat chuťový profil kávy z nějaké země samozřejmě není tak úplně jednoduché, protože záleží na konkrétní lokalitě, nadmořské výšce, složení půdy i dalších faktorech. Můžeme vám však alespoň pro představu co nejlépe popsat chuť naší vynikající arabiky z Kamerunu. Právě arabika sice není úplně dominantní pěstovanou odrůdou v této středoafrické zemi, ale mnozí kávoví odborníci se shodují, že po stránce chuti nabízí o poznání pestřejší a lepší profil než robusta. Konkrétně v naší arabice z Kamerunu jsou díky poctivému pražení patrné jemné nuance mléčné čokolády, lískových oříšků i karamelu, díky čemuž se tato káva skvěle hodí jak pro milovníky černé kávy, tak i pro ty z vás, kteří si do svého oblíbeného kofeinového nápoje přidávají třeba pár kapek mléka. 

kamerun 2-min

Jakou kávu doporučujeme vybrat? 

V rámci našeho článku byla řeč primárně o naší arabice z Kamerunu, která je velmi univerzální a dá se použít jak třeba do pákového či automatického kávovaru, tak i do french pressu či do moka konvičky. Pokud vás ale káva z Kamerunu tolik nezaujala, nezoufejte. V naší široké nabídce čerstvých arabik najdete desítky různých káv ze všech koutů světa. A vzhledem k odlišné struktuře půdy, nadmořské výšce a dalším důležitým proměnným je logické, že například káva ze zemí Latinské Ameriky bude chutnat jinak než káva z Afriky a ta bude zase o něco jiná než například arabika z Indonésie. Troufáme si však tvrdit, že na své si u nás přijde snad každý. A pokud byste náhodou měli chuť vyzkoušet opravdu prémiové produkty, můžete navštívit rovněž naši kategorii Premium-Exklusiv, do které umisťujeme jen velmi raritní kávy.