Jáva je poměrně zajímavým ostrovem, který drží celou řadu zajímavých prvenství. Například se jedná o jeden z nejhustěji zalidněných ostrovů na světě, ale jednak odsud také pochází skvělá káva. A ačkoliv v rámci našeho webu nabízíme kávu také z Indonésie, Jáva je tak významným producentem, že ji máme v nabídce také samostatně. Jaká ale tahle káva je? A proč stojí za ochutnání? Na to se podíváme v rámci tohoto článku.
Jaká je historie kávy v Jávě?
Pokud jste četli náš článek o arabice z Indonésie, jistě vás nepřekvapí, že Jáva má za sebou historii velmi podobnou. První pokusy o vysazení kávovníků zde tedy byly již na konci 17. století, ale o necelé století později se právě odtud rozšířila kávová rez, která následně zničila obrovské množství kávovníků. Když bylo potřeba přijít s jiným řešením, vysadil se nejprve kávovník liberijský, ovšem ani tomu se příliš nedařilo. Následně se proto přišlo s robustou, která je o poznání odolnější vůči nejrůznějším chorobám i škůdcům, a tak v současnosti připadá naprostá většina produkce právě na robustu. Ta ovšem po stránce chuťové rozmanitosti nedosahuje ani zdaleka takových kvalit jako arabika, a proto mnoho kávových znalců preferuje spíše arabiku než robustu. To ale neznamená, že by arabika z Indonésie byla špatná – právě naopak je mezi mnohými odborníky hodně ceněná, což jsme se samozřejmě rozhodli reflektovat i v rámci našeho sortimentu.
Jaká je arabika z Jávy?
Ačkoliv tedy arabiky Indonésie (a potažmo tedy Jáva) nevyprodukuje ani zdaleka tolik jako robusty, arabika je velmi ceněná a chuťově rozmanitá. Můžete se těšit na plné tělo, jemné nuance hřebíčku, skořice i mléčné čokolády. Někteří odborníci rovněž upozorňují na to, že v ní jsou patrné decentní náznaky kouře i dalšího koření, takže se můžete těšit na opravdu rozmanitou a bohatou kávu, která chutná skvěle jak samotná, tak i s mlékem.
Jak se káva na Jávě zpracovává?
Jelikož Indonésie je čtvrtým největším státem na světě, samozřejmě se napříč touto zemí velmi výrazně liší jak způsoby pěstování, tak i následné zpracování kávy po sklizni. Čas od času se můžete setkat s procesem tzv. monzunování, o kterém jsme psali již v souvislosti s naší kávou z Indie. Zrna se při tomto procesu vystaví působení monzunových větrů a zvýšené vlhkosti, která lehce pozmění výsledný chuťový profil. Kromě toho se však ve vybraných lokalitách zpracovává káva také promytou metodou a v některých oblastech se samozřejmě praktikuje i klasická suchá metoda. Více jsme o tom psali v samostatném článku.
Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Ačkoliv káv z Indonésie se dá sehnat opravdu celá řada, my bychom určitě doporučovali vyzkoušet některou z našich arabik, které již tak typické nejsou. V naší nabídce seženete buď skvělou arabiku z Indonésie, nebo přímo vynikající arabiku z Jávy, které jsme se věnovali v rámci tohoto článku. Pokud vás ale žádná z těchto dvou variant nezaujala, určitě se podívejte i na zbývající produkty z naší široké nabídky. V rámci naší nabídky čerstvých arabik totiž seženete desítky různých káv z mnoha dalších zemí celého světa – a nutno podotknout, že například kávy z Afriky nebo Ameriky jsou samozřejmě dost odlišné ve srovnání s kávami z Asie.