Když se na hlavní kávové destinace podíváte pohledem běžného fanouška, nejspíš vás napadne celá řada zemí, které kávová zrna produkují. Dost možná mezi nimi bude například Brazílie, Kolumbie nebo třeba Etiopie. Ale Indie? Ačkoliv si ji většina lidí dává do souvislosti spíše s jinými plodinami, než je káva, ve skutečnosti je indická arabika mnohými odborníky opravdu ceněná nejen pro specifickou chuť, ale také pro celou řadu dalších věcí. Důkladně se na ni podíváme v rámci tohoto článku.
Jaká je historie kávy v Indii?
Zatímco historie kávy v některých zemích je popsána do posledního detailu, u jiných států už to tak jasné není. Zato ovšem existuje celá řada různých legend, které jsou mnohdy velmi úsměvné. A například o Indii se říká, že muslimský súfi Baba Budan v 16. století podnikl pouť do Mekky. No a aby neodešel s prázdnou, rozhodl se ukrást několik kávových zrn, které skryl ve svém plnovousu. Až je donesl zpět do Indie, vysadil je na místech, kde asi o 200 let později vznikla první kávová plantáž. A jelikož se tam kávě dařilo, postupně vznikaly další a dnes tato země zaměstnává v kávovém průmyslu asi čtvrt milionu lidí.
Čím je tato země typická?
V souvislosti s kávou se hodí podotknout, že indická arabika v některých případech podstupuje značně specifický proces, který se v češtině obvykle označuje jako tzv. monzunování. Ta vychází z historické tradice, kdy při převozu kávy na lodi samozřejmě docházelo k vystavení vlhkosti, která následně pozměnila aroma i chuť kávy. Dnes se proto vybraná kávová zrna někdy vystavují působení monzunových větrů, při kterých je obvykle lehce vyšší vlhkost a to simuluje podmínky podobné těm na lodi.
Jak indická káva chutná?
Popsat chuťový profil kávy z nějaké země je samozřejmě velmi složité, protože to ovlivňuje například nadmořská výška, metoda zpracování po sklizni a v neposlední řadě také pražení, o které se staráme až v naší holešovické pražírně. Konkrétně pro naši arabiku z Indie však platí, že se jedná o chuťově poměrně výraznou kávu, která v sobě však kombinuje delikátní tóny čokolády s jemnými nuancemi vanilky i decentní vůní květin. Skvěle se tak proto hodí nejen pro přípravu v klasickém pákovém či automatickém kávovaru, ale je z ní kupříkladů také vynikající ledová káva, kterou můžete vyzkoušet připravit například podle jednoho z našich blogových receptů.
Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Pokud vás tato káva zaujala, určitě ji doporučujeme vyzkoušet. Ostatně už jenom díky tomu, že v Indii funguje tzv. Indická komise pro kávu, můžete mít jistotu, že exportovaná káva opravdu stojí za to. A v takovém případě se můžete spolehnout na naši vynikající arabiku z Indie, kterou pražíme až v naší holešovické pražírně, abychom byli schopni zaručit, že se na váš stůl dostane maximálně čerstvá. Pokud vás ovšem arabika z Indie příliš nezaujala, nezoufejte. V naší nabídce zrnkových káv z celého světa najdete desítky dalších produktů, které mají velmi různorodé chuťové profily. A jestli si potrpíte na méně tradičních kávách, dost možná najdete svého favorita třeba v naší sekci Premium-Exklusiv, kam umisťujeme pouze raritní kávy produkované ve velmi omezeném množství. Zkrátka a dobře si troufáme tvrdit, že u nás rozhodně budete mít z čeho vybírat.