Honduras: Vynikající arabika ze Severní Ameriky

Ačkoliv část konzumentů nepřikládá kávě téměř žádnou důležitost, pro někoho jsou parametry jako původ kávy, způsob pěstování nebo zpracování po sklizni velmi důležitými faktory. A pokud patříte do druhé ze zmiňovaných skupin, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že například káva z Ameriky bude velmi odlišná od té z Afriky či Asie. V rámci tohoto článku se proto podíváme na historii, pěstování i chuťový profil kávy ze severoamerického Hondurasu. 

Historie kávy v Hondurasu

I když je Honduras co do počtu obyvatel srovnatelný s Českou republikou, patří k největším světovým producentům kávy. Podle jedné z posledních statistik mu dokonce patří obdivuhodné 7. místo. Ve skutečnosti však cesta za tímto úspěchem byla poměrně trnitá, protože pěstování kávy bylo za dob kolonizace poměrně složité. A to byl Honduras nejprve kolonií Španělska a posléze také Mexika. Obrovský zlom ale přišel asi v polovině 19. století, kdy pěstitelé kávy po schválení nového zákona nemuseli odvádět daně, a proto začalo pěstování kávy a budování nových plantáží zažívat obrovský rozmach. A již od té doby tvoří naprostou většinu kávové produkce na Hondurasu malí pěstitelé, kteří vytvářejí nejrůznější aliance a spolupracují spolu. 

Jak tam pěstování kávy vypadá? 

Jak jsme již předeslali v předchozím odstavci, naprostou většinu produkce zajišťují malí pěstitelé. Zároveň se však pro kontext hodí dodat, že Honduras má velmi hornatý charakter, a proto průměrná nadmořská výška dosahuje až 1000 metrů. Káva se proto pěstuje ve vyšších nadmořských výškách, dokonce mnohdy  kolem 1600 metrů. Pěstitelé rovněž produkují řadu zajímavých odrůd, přičemž obvykle se jedná o ty tradiční a starší, jako je například bourbon, typica nebo caturra. Mezi nejtypičtější regiony spjaté s kávou patří bezpochyby Agáta, El Paraiso nebo Montecillo. Pěstitelé, kteří mají přístup k vodě, zároveň mnohdy sází na promytou metodu zpracování a někteří odborníci rovněž doporučují pro kávu z Hondurasu spíše světlejší pražení. 

honduras 1)-min

Jaký je chuťový profil kávy z Hondurasu? 

Mluvit o chuťovém profilu kávy z nějaké země samozřejmě není jednoduché, protože výslednou chuť ovlivňuje nadmořská výška, složení půdy, zpracování i celá řada dalších faktorů. Můžeme se však zaměřit na naši vynikající arabiku z Hondurasu, která je po chuťové stránce velmi komplexní a zajímavá. Najdete v ní proto jemné náznaky oříšků, karamelu, ale i mléčné čokolády. Skvěle proto vynikne jak samotná, tak i například s mlékem, takže tuhle kávu ocení i ti z vás, kteří namísto espressa preferují třeba cappuccino, latte nebo jiné druhy kávy s mlékem. 

honduras 2-min

Jak si ji připravit? 

U nás v Čajové zahradě naši kávu pražíme až v naší holešovické pražírně, a proto máme tento proces pod kontrolou a můžeme zaručit, že káva k vám dorazí čerstvá. Díky stupni pražení, který u nás volíme, je naše arabika z Hondurasu vhodná jak do pákového či automatického kávovaru, tak například třeba i pro moka konvičku. Právě moka konvičky Venezia seženete rovněž u nás v čajové zahradě – a nutno podotknout, že kromě praktického použití a snadné údržby nabízí také skvělý design a uvidíte, že vám během pár krátkých chvil připraví naprosto famózní kávu. A pokud vás ta z Hondurasu úplně nezaujala, podívejte se do naší nabídky čerstvých arabik, kde najdete desítky dalších možností.