Etiopie: Jaká je arabika z pravlasti kávy?

Když se řekne Etiopie, většina kávových odborníků automaticky zpozorní. A není se čemu divit, vždyť tato země je s největší pravděpodobností domovinou jak samotné kávy jako nápoje, tak také jako názvu, který se odráží od tamní provincie zvané Kaffa. Dodnes Etiopie patří mezi desítku největších producentů kávy na světě a aby toho nebylo málo, na své si v této zemi přijdou jak milovníci výběrové kávy, tak i ti, kteří kávu pijí spíše kvůli efektu než pro chuť. Pojďme se na kávu z Etiopie podívat o něco detailněji v rámci tohoto článku. 

Jak káva vlastně vznikla? 

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak káva vlastně vznikla? Ačkoliv její historie je opředena mnoha mýty, jeden příběh je velmi populární a bývá skloňován opravdu často. Je to příběh o pasáčkovi koz, který se jmenoval Kaldi a se svými kozami chodil každý den na pastvu. Jednou si však všiml, že kozy okusují nějaké červené třešně, po kterých jsou živé a energické. Rozhodl se proto vzít tyto třešně do nedalekého opatství Sufi v provincii Kaffa. Tamní mniši se rozhodli kávové třešně z nějakého důvodu hodit do ohně a následně je umístili do poháru s vodou. A právě tak se zrodil první kávový nápoj. No a jelikož je káva dnes nedílnou součástí našich životů, dá se předpokládat, že už tehdy byli mniši, kteří nápoj ochutnali, s kávovým výluhem spokojení. 

etiopie 1-min

Etiopie je s kávou neodmyslitelně spjata

V Etiopii se pěstuje káva v celé řadě regionů, přičemž nejvýznamnější jsou oblasti Sidamo, Harar a Bench Maji, přičemž každá z nich má svá specifika co se týče pěstování i zpracování kávy. Důležité je ale to, že mnoho kávy se pěstuje v nadmořské výšce kolem 1500 metrů a kromě tradičních odrůd arabiky se zde pěstuje i celá řada méně typických kultivarů jako je například genika vyhledávaná pro svou lehce kořenitou chuť.

Opravdu zajímavé je ale také to, jakým způsobem je káva neodmyslitelně spjatá s celým životem v Etiopii. Připravuje se několikrát denně, přičemž v některých oblastech se káva praží čerstvě přímo na pánvi a poté se v keramickém džbánu vaří přímo na mírném ohni. Není proto divu, že takový proces zabere poměrně dost času. Ceremonie se tak účastní i děti a než se káva připraví, je jedinečná příležitost probrat všechno od osobního života až po politiku. Káva v Etiopii se přitom pije s relativně velkým množstvím cukru, ale naopak se téměř vůbec nepoužívá mléko. 

etiopie 2-min

Jakou doporučujeme vybrat? 

Pokud vás káva z Etiopie díky tomuto článku zaujala, určitě ji doporučujeme vyzkoušet. Naši arabiku z Etiopie, kterou u nás na eshopu seženete také v dárkové dóze, totiž pražíme až v naší holešovické pražírně, čímž zajišťujeme, že k vám dorazí čerstvá a vy si tak budete moci naplno vychutnat její hluboké nuance kakaových bobů i červeného vína. A pokud nevíte, jak si ideálně arabiku z Etiopie připravit, my bychom doporučovali buď automatický či pákový kávovar, nebo obyčejný frenchpress či kvalitní moka konvičku. Poslední ze zmiňovaných instrumentů přitom rovněž najdete i na našich stránkách v sekci moka konvičky Venezia, které jsou designově velmi povedené a přitom maximálně funkční a jednoduché na údržbu.