Burundi: Proč tahle jedinečná káva stojí za zkoušku?

Pokud nejste zrovna zapálení dobrodruzi, kteří rádi objevují destinace mimo hlavní spektrum turistických zájmů, je dost velká pravděpodobnost, že Burundi ani nedokážete najít na mapě. A není to upřímně řečeno žádná ostuda, protože tenhle malý středoafrický stát má asi třetinovou rozlohu oproti České republice. My se mu však budeme věnovat kvůli jeho kávové produkci, protože právě dobrá arabika představuje jeden z hlavních vývozních artiklů Burundi. Více se o ní však dozvíte v tomto článku. 

Malý exkurz do historie kávy v Burundi

Ze všeho nejdřív bychom se měli lehce podívat do historie, abyste získali jasnou představu o tom, jakou má káva v Burundi tradici. Právě minulost byla v této středoafrické zemi dost turbulentní, protože kdysi byl stát součástí tzv. Německé východní Afriky, přičemž od 30. let 20. století bylo území pod správou Belgie. A právě Belgičané se o pěstování kávy dost zásadně zasadili. Nebyl to ovšem žádný kdo ví jak důležitý artikl, spíše se pěstovala v malém objemu a na malých farmách jako doplněk k jiným plodinám. Zlom však přišel ke konci 20. století, kdy bylo Burundi zdevastováno probíhajícími válkami a právě káva se ukázala jako skvělý způsob, jak vydělat potřebné peníze a dosáhnout vyšší ekonomické stability. 

káva z burundi 1-min

Jak se káva pěstuje?

Burundi představuje poměrně hornatý stát, takže asi nikoho nepřekvapí, že se káva pěstuje ve vyšších nadmořských oblastech, tedy asi od 1200 do 2000 metrů nad mořem. Zajímavé je rovněž i to, že podle dostupných údajů se na pěstování kávy podílí až 800 tisíc rodin, což je vzhledem k aktuálnímu celkovému počtu obyvatel nižšímu než 13 milionů opravdu extrémní číslo. Jednou z často pěstovaných odrůd je pak arabika bourbon, která patří k nejstarším a velmi oblíbeným druhům.

Proč stojí za zkoušku?

Káva z Burundi stojí za vyzkoušení už jen kvůli famózní chuti, která je do značné míry podobná i kávám například ze sousední Rwandy nebo z Tanzánie. A ačkoliv výsledná chuť kávy je značně ovlivněná mimo jiné složením půdy, nadmořskou výškou nebo třeba metodou zpracování, která následuje po sklizni, obvykle se jedná o velmi dobrou kávu ceněnou také mnohými znalci. Obrovskou roli však hraje také to, jakým způsobem jsou kávová zrna pražena. Naše arabika z Burundi je však chuťově vyladěná tak, že v ní najdete velmi jemné nuance čokolády i skořice, ovšem pokud se v hodnocení kávy vyznáte a umíte ocenit jednotlivé nuance, chuťový profil je samozřejmě podstatně rozmanitější. Někteří odborníci proto nachází i jemné náznaky červeného rybízu, citrusů nebo jasmínu. 

Jak si ji připravit?

Ačkoliv obecná doporučení v tomto směru neexistují, protože ideální příprava by měla reflektovat stupeň pražení, naše arabika z Burundi se nám osvědčila pro přípravu kávy v automatických kávovarech, ve frenchpressu nebo například v moka konvičce, kdy skvěle vyniknou její přirozené vlastnosti i zmiňovaný chuťový profil s náznaky čokolády i skořice. 

káva z burundi 2-min

Kde ji sehnat? 

Arabiku z Burundi seženete spolu s dalšími vybranými kávami přímo v našem eshopu. Pokud vás zaujala a chcete si její přípravu i následné pití opravdu užít, určitě doporučujeme sáhnout rovněž po některé z našich krásných moka konviček Venezia, které jsou jednoduché na ovládání a připraví opravdu vynikající kávu. Ale nebojte, pokud vás arabika z Burundi nezaujala, v naší nabídce najdete desítky dalších káv, které vám rovněž představíme v rámci dalších blogových článků.