Bolívie: Unikátní (a přitom moderní) káva

Co se vám vybaví, když se řekne Bolívie? Pravdou je, že tento vnitrozemský stát Jižní Ameriky není turisticky ani zdaleka tak populární jako některé z okolních států a v souvislosti s kávou se vybaví snad jen málokomu. Když už někdo Bolívii zná, většinou je to třeba kvůli čaji zvanému lapacho, kterému jsme se u nás na blogu rovněž věnovali v jednom z našich předešlých příspěvků. V rámci tohoto článku bychom vám však arabiku z Bolívie rádi představili o něco detailněji a zároveň doporučili i konkrétní produkty z naší nabídky.

Kde se káva v Bolívii vzala? A jsou tam pro ni podmínky?

Hned na samotný úvod článku je třeba říct, že to rozhodně není tak, že by v Bolívii nebyly klimatické podmínky pro pěstování kávy. Nikdo za ní ale po dlouhá léta neviděl úplně příležitost k byznysu, a proto byla například součástí různých živých plotů, ale plantáže se dlouho nezakládaly. To se změnilo zhruba v polovině 20. století a od té doby má své místo v nabídce mnoha kaváren a pražíren. Obecně vzato se káva v Bolívii pěstuje nejčastěji od 1200 do 2000 metrů nad mořem a nejznámější jsou regiony Santa Cruz a Yunga nacházející se severovýchodně od nejznámějšího La Paz. Do roku 1991 přitom pokrývalo majoritní většinu produkce pár velkých pěstitelů, ovšem od tohoto letopočtu došlo k navrácení těchto území do rukou mladých producentů, kteří kávu produkují takto dodnes.

káva z bolívie 1-min

Jak se káva v Bolívii zpracovává?

V Bolívii představuje naprostou většinu produkce arabika, která bývá obecně vzato považována za kvalitnější než robusta. O tom jsme se ostatně zmiňovali i v rámci našeho velkého srovnání arabiky a robusty. Nutno podotknout, že pěstitelé, kteří mají přístup k vodě, obvykle preferují tzv. mokrý způsob zpracování zrn, ale samozřejmě existují i producenti preferující klasickou suchou metodu. O rozdílech, které každá z metod přináší, jsme rovněž informovali v rámci samostatného článku.

Jakou vybrat? A na jakou chuť se můžete těšit?

Pokud jde o výběr kávy, záleží vždy samozřejmě na individuálních preferencích. My máme ovšem arabiku z Bolívie velmi rádi, a proto ji nabízíme jak v běžném obalu, tak také v dárkové dóze, pokud byste ji rádi někomu dali jako dárek. Chuťový profil bolívijské kávy pak obvykle záleží na konkrétní oblasti i způsobu zpracování a následnému pražení. Ta z naší nabídky je ovšem s jen minimální aciditou a mísí v sobě proto velmi jemné nuance čokolády s nádechem karamelu i oříšků. U světleji pražených káv z Bolívie pak někteří odborníci nachází třeba nasládlé tóny hrušek, mandarinek, nebo třeba meruněk.

káva z bolívie 2-min

Nezaujala vás Bolívie?

Ačkoliv my patříme k velkým fanouškům arabiky z Bolívie, chápeme, že každý může mít lehce odlišné chutě, a proto je naše nabídka tak široká, že si z ní zvládne vybrat naprosto každý. Doporučujeme proto navštívit naši nabídku čerstvých arabik a na vlastní oči se přesvědčit o desítkách různých káv, které tam najdete. Každá z nich je přitom něčím výjimečná, protože pochází z jiné oblasti a má za sebou jiný příběh. Pokud máte kávu opravdu v lásce, můžete se pak podívat také do naší sekce káv Premium-Exklusiv, kde najdete opravdu raritní kávy produkované jen ve velmi omezeném množství.