Guatemala: Ochutnejte skvělou kávu ze Severní Ameriky

Pokud se ve světě kvalitní kávy pohybujete už nějaký čas, jistě vám nemusíme zdlouhavě vysvětlovat, že jen málokterá arabika je tak speciální, jako ta z Guatemaly. Ačkoliv tahle severoamerická země patří mezi desítku největších producentů na světě, rozhodně neplatí, že by tamní pěstitelé upřednostňovali kvantitu před kvalitou. Na to, jaká jsou vlastně specifika téhle kávy i na to, jak se v Guatemale vlastně objevila, se podíváme v rámci tohoto článku. 

Historie guatemalské kávy

V rámci představení guatemalské kávy bychom samozřejmě měli začít u toho, kde se vlastně káva v této zemi vzala. A nutno podotknout, že historii má opravdu rozmanitou – podle dostupných zdrojů se tam káva pěstovala již zhruba v polovině 18. století. Tehdy ale ještě nepředstavovala pravidelnou součást pitného režimu tamních obyvatel a dokonce ani nebyla určena pro export. Namísto toho červené kávové třešně sloužily jako ozdoba zahrad a tak to bylo dlouhé dekády. Teprve po získání nezávislosti v roce 1821 se z kávy pomalu začala stávat ceněná komodita a v díky nejrůznějším vládním dotacím určeným na podporu pěstitelů se tahle nenápadná země vypracovala až mezi desítku největších producentů kávy na světě. 

guatemala 1-min

V jakých podmínkách se guatemalská káva pěstuje?

Ačkoliv se to nemusí na první pohled tak úplně zdát, Guatemala je stát s velmi různorodým klimatem, což se samozřejmě odráží i v pěstování kávy. Obvykle se tam arabika pěstuje ve vyšších nadmořských výškách (v mnoha regionech kolem 1500 metrů), ovšem existují i výjimky jako je například severoguatemalská oblast kolem města Huehuetenango, kde nadmořská výška přesahuje i 2000 metrů. Chuť kávy je pak do značné míry ovlivněna také přítomností několika aktivních sopek, protože sopečná půda je bohatá na nejrůznější minerály. Mezi další významné kávové regiony ovšem patří také Nueva Oriente, San Marcos nebo třeba Antigua. 

Jak káva z Guatemaly chutná?

Kávu z Guatemaly je po stránce chuti samozřejmě poměrně obtížné popsat, protože výsledný profil ovlivňuje nejen složení půdy a nadmořská výška, ale také metoda zpracování zrn po sklizni nebo stupeň pražení, o který se nestarají pěstitelé, ale obvykle až odběratelé. My tak například pražíme naši kávu až v naší holešovické pražírně, abychom byli schopni zaručit její čerstvost. A právě pro naši arabiku z Guatemaly jsou pak charakteristické jemné nuance čokolády a karamelu související s tmavším pražením, které u nás v Čajové zahradě preferujeme. Když se pak nad aroma a chuťovým profilem důkladněji zamyslíte, možná ucítíte i jemné nádechy kouře, které někteří odborníci kávě z Guatemaly občas připisují právě vlivem vulkanizované půdy. 

guatemala 2-min

Jak si ji připravit? 

Pokud se rozhodnete naši arabiku z Guatemaly vyzkoušet, můžete si ji připravit na celou řadu způsobů. Troufáme si však tvrdit, že nejvíce z ní vytěžíte v případě, že si ji připravíte v džezvě, automatickém či pákovém kávovaru nebo třeba v moka konvičce, kterou u nás v Čajové zahradě rovněž seženete. Jedná se přitom o velmi kvalitní moka konvičky Venezia, které jsou nejen snadné na manipulaci i údržbu, ale zároveň připraví opravdu skvělou kávu a designově se hodí díky široké škále barev snad do každé domácnosti. 

No a to by od nás bylo pro článek o guatemalské kávě všechno. Pokud vás náhodou tato specifická káva příliš nezaujala, určitě doporučujeme prozkoumat naši nabídku čerstvých arabik, kde najdete desítky dalších káv z celého světa.