Jarní únava: Poradíme, jak na ni vyzrát!

Jaro je bezpochyby pro mnoho z nás vůbec nejoblíbenějším ročním obdobím. Když se po krátkých a mrazivých zimních dnech začne počasí zase otáčet k lepšímu, mnoho z nás začne mít zase důvod k trávení času v přírodě, na zahradě a nebo zkrátka a dobře jen tak venku třeba na zahrádce oblíbené kavárny. Pro někoho se ale jaro nese také ve znamení jarní únavy. Proč vlastně vzniká? A jak na ni vyzrát? Na to se podíváme v rámci tohoto článku, kde vás jarní únavou provedeme a doporučíme vám i konkrétní bylinky. 

Proč jarní únava vzniká? 

Možná se vám to tak na první pohled nemusí úplně zdát, ale jarní únava je poměrně logickým jevem. V zimě si člověk zvykne na krátké dny, které ještě k tomu z velké části tráví například doma. Jak se začnou dny prodlužovat, jsme mnohem aktivnější a únava je tak logickým důsledkem zvýšené aktivity. U někoho může hrát roli také například dlouhodobý deficit vitamínu D, který přes zimu v našich geografických podmínkách nasbíráme jen těžko (nebo i jiných vitamínů). Kromě deficitu vitamínů však může být na vině také celkové oslabení imunity, které hraje roli zejména v situacích, kdy jste byli přes zimu hodně nemocní. Ačkoliv však jarní únava rozhodně není příjemná, není to nic nezvladatelného a dá se s ní poměrně snadno zatočit. 

jarní únava 1-min

Jak překonat jarní únavu? 

Jarní únava se může projevovat bolestmi hlavy, vyčerpáním, nekvalitním spánkem a samozřejmě také nechutí do obvyklých aktivit. Ve skutečnosti však není zase tak těžké s ní zatočit. Základem je nevyhýbat se pobytu na čerstvém vzduchu, dbát na zdravý a vyvážený jídelníček, který bude obsahovat dostatek vitamínů i minerálů a také se nebránit odpočinku. Důležitou roli hraje rovněž pitný režim, se kterým vám mohou pomoci například kvalitní čaje. Navzdory tomu, že někde se můžete dočíst o potenciálních dehydratačních účincích čajů, jedná se o zažitý mýtus, který jsme vyvrátili například v jednom z předchozích článků. Dopřejte si tedy kromě vody také třeba kvalitní zelený čaj, který si můžete v teplejších jarních dnech připravit třeba i za studena podle některého z našich samostatných receptů

jarní únava 2-min 

Jaké bylinky se doporučují na jarní únavu?

Jarní únava se jen málokdy dostane do takového stavu, že by bylo nutné ji řešit konzultací s lékařem a případným nasazením nějaké medikace. U většiny lidí proto stačí aplikace výše zmíněných pravidel. Nad rámec toho si však můžete dopřát ještě nějaké bylinkové čaje, které proti únavě mnohdy vyzdvihuje například lidové léčitelství. Typicky se jedná o nálevy s obsahem echinacey či ženšenu. 

No a protože základem pro to, abyste se necítili unavení, je samozřejmě kvalitní spánek, můžete vyzkoušet i některé z bylinek běžně doporučovaných právě na optimalizaci usínání – typickým příkladem je meduňka. Tyto bylinky přitom můžete vyzkoušet buď samostatně, nebo stačí navštívit naši sekci bylinných směsí a v ní si vybrat přesně takové čaje, které vám budou vyhovovat. U našich směsí dbáme nejen na funkčnost a vhodný výběr bylinek, ale rovněž na co možná nejlepší chuť. Pití těchto bylinkových čajů tak není jen nějakou povinností, ale zároveň i chuťovým zážitek. A pokud byste rádi dbali na babské rady, nebojte se do čajů přidávat i med, který údajně může s jarní únavou také pomáhat.