Nemusíte být žádní zkušení baristé, abyste si všimli, že každé kávové zrno má trošku jinou barvu. Stačí koupit dvě libovolné zrnkové kávy ze supermarketu, otevřít je a uvidíte, že jsou diametrálně odlišné. Za vším totiž stojí jiný styl pražení. A právě to, jak se dá káva upražit, si představíme v našem dnešním článku.
Jak se káva vlastně praží?
Na téma pražení kávy jsme na našem blogu psali už jeden samostatný příspěvek. V něm jsme mimo jiné zmiňovali, že k pražení kávy se využívá tzv. pražička, která se předehřeje na určitou teplotu, poté se do ní vloží kávová zrna a začíná pražení. Pak už je vlastně jenom na pražičovi, jak kávu připraví a jak moc si dá na pražení kávy záležet. A jak uvidíte hned v dalším odstavci, možností, jak kávu upražit, má opravdu hodně.
Jaké existují způsoby pražení?
Jak asi víte, kávová zrna jsou na začátku procesu, tedy ještě před pražením, zelená. O tom jsme psali také vlastní článek a zelenou kávu seženete i v našem eshopu. Jakmile ji ale dáte do pražičky, začne se barva měnit. A podle toho rozlišujeme:
- Schnutí – když teplota v pražičce překročí 150 stupňů, začne káva hnědnout. V této fázi ale stále není příliš dobrá a moc často se s ní nesetkáte.
- První prasknutí – tzv. First crack je jasným signálem, že už je káva vhodná k pití. Tento název není zvolený náhodně, jak se z kávových zrn odpařuje voda, skutečně dochází k velmi jemnému, ale uchem slyšitelnému praskání. Káva těsně po prvním prasknutí má stále dost kyselou chuť a lidé ji příliš často nevyhledávají.
- Skořice – ve chvíli, kdy kávová zrna připomínají svou barvou skořici, jsou vhodná na pití především pro milovníky velmi světlého pražení a tedy i kyselejších a do ovocna laděných chutí.
- Americké – americké pražení označuje kávová zrna pražená při teplotě přesahující 200°C. V této fázi už se konečně začíná objevovat typická hořkost kávy a naopak ustupuje acidita.
- Městské – tohle pražení je zdaleka nejpopulárnější a je to skvělý kompromis, ve kterém se mísí přirozené vlastnosti kávy a umění pražiče. Káva je jen minimálně kyselá, tak akorát hořká a chutná podle toho, z jakých regionů pochází, ovšem velmi často dominují různé čokoládové či karamelové tóny.
- Vídeň, Francie, Itálie – tyto státy a město označují to vůbec nejintenzivnější pražení a poznáte je podle olejové struktury zrn. Po stránce chuti pak rozhodně dominuje čokoláda a karamel, přirozené chuťové tóny jsou už téměř zcela potlačeny a pokud nemáte zkušeného pražiče, hrozí spálení a znehodnocení kávy.
Jak kávu pražíte vy?
U nás v Čajové zahradě jsme velmi důslední, protože víme, že na pražení kávy nesmírně záleží. Naši kávu tak pražíme až v naší holešovické pražírně, aby k vám dorazila naprosto čerstvá. A standardně ji pražíme tak, aby nebyla kyselá a zároveň abychom nepotlačovali její přirozené vlastnosti, protože naši kávu pečlivě vybíráme a zničit její chuť danou klimatickými podmínkami by byla hrozná škoda. Ať si vyberete kterýkoliv produkt z našeho eshopu, můžete mít jistotu, že bude pražený přesně tak, jak si zaslouží.