Bylinky získávají v posledních letech opět svou ztracenou popularitu a mnoho lidí je nejen nakupuje, ale dokonce také sbírá. A my jsme se proto sběru bylinek věnovali v jednom z našich předchozích článků. Možná si však kladete otázku, co s nimi dělat po sběru. Je lepší je sušit na slunci, nebo raději někde ve stínu? Na to se podíváme v rámci tohoto článku.
Co je potřeba udělat nejdřív?
Ať už se rozhodnete mít bylinky přímo na zahrádce, nebo pro ně budete chodit třeba do lesa, jakmile si je přinesete domů, je dobré je pečlivě přebrat. Veškerou trávu a další nežádoucí části doporučujeme odstranit a ujistit se, že například na některé z bylinek nejsou nějaké larvy, které bývají typicky na spodní straně listů. Až budete mít bylinky přebrané, můžete pokračovat k samotnému sušení. Důležité je vědět rovněž také to, že bylinky se před sušením nikdy neoplachují, protože by pak mohly být náchylnější například k plesnivění.
Jak by mělo probíhat sušení?
Pokud si domů přinesete několik různých bylinek, měli byste vědět, že každá může vyžadovat lehce odlišnou péči. Obvykle však platí, že bylinky by se neměly nikdy sušit na slunci, ale spíše na tmavém a suchém místě. Je důležité mít na paměti, že toto místo by zároveň mělo být dostatečně vzdušné, protože pokud byste bylinky chtěli sušit například v kuchyni, mohlo by to kvůli vyšší vlhkosti trvat déle a byliny by mohly navíc absorbovat nežádoucí aroma. Ideální je proto umístit do bedýnky čistý bílý papír, na něj byliny opatrně rozložit tak, aby se příliš nedotýkali a následně je umístit na nějaké dobře větrané stinné místo. Dostačující je pro sušení bylinek teplota v rozmezí od 25 do 40 stupňů Celsia, takže rozhodně není třeba pro bylinky jako je například malinové listí používat troubu. Na sušení ale mohou být náročnější například kořeny nebo některé plody (například šípky), které pak může být praktičtější sušit například v troubě s teplotou nastavenou kolem 50 až 60 stupňů.
Jak bylinky na sušení reagují?
Zároveň je v rámci tohoto článku třeba zdůraznit, že každá bylinka reaguje na sušení lehce odlišně. Zatímco část bylinek při tomto procesu ztratí část své původní barvy a vůně, jiné jsou naopak aromatičtější. Je tedy dobré mít přehled o tom, jak má vámi daná bylinka na sušení reagovat, abyste posléze nebyli překvapení. Typickým příkladem bylinek, které tohle umí, jsou meduňka či máta, které jsou v suchém stavu mnohem méně voňavé. Přesto z nich však připravíte skvělý a chutný čaj. Naopak takový rozmarýn či majoránka je sušený podstatně výraznější.
Nelákají vás vlastní bylinky?
Nemá cenu si nic nalhávat – sbírání a následné sušení bylinek může být časově poměrně náročné a pokud nežijete v blízkosti míst, kde se bylinkám daří, zabere to ještě o to více času. Mnohem pohodlnějším řešením proto může být bylinky kupovat. U nás v Čajové zahradě proto nabízíme jak samostatné bylinky pro ty z vás, kteří si chtějí připravovat vlastní směsi, tak i již hotové bylinné směsi, kde kromě co možná nejlepšího složení dbáme i na dobrou chuť výsledných směsí.