Jak skladovat bylinky? A jak dlouho vydrží?

Sběr a následné využívání bylinek na přípravu nejrůznějších čajů nebo mastí nabývá v posledních letech znovu na popularitě. A jelikož právě bylinky jsou kromě čajů a kávy další podstatnou složkou našeho sortimentu, věnujeme se jim pravidelně i v rámci našich blogových příspěvků. V minulosti jsme však již řešili třeba to, jakým způsobem bylinky sbírat nebo jak co možná nejlépe bylinky usušit. V tomto článku je tedy namístě se podívat na to, jak vlastně usušené bylinky správně skladovat, aby co nejdéle vydržely – bez ohledu na to, zda je koupíte z nějakého eshopu nebo nasbíráte sami. 

Základem všeho je správná dóza

Skladování bylinek se v zásadě nijak neliší od správného skladování kávy, kterému jsme se rovněž věnovali v jednom z našich předešlých článků. Je tedy nesmírně důležité zvolit správnou dózu – ideálně takovou, která dobře těsní. Sušené bylinky, podobně jako káva, totiž mohou absorbovat pachy z okolí a pokud byste je například skladovali v kuchyni, mohou nasávat nepříjemné vůně vznikající při vaření. Nehledě na to, že kdyby se do nich dostala vlhkost, mohly by bylinky začít plesnivět. A zároveň by samozřejmě jejich vlastní aroma postupně mizelo, takže byste z nich posléze nezískali maximum. 

jak skladovat bylinky-min

Co je a není vhodné? 

Jak už asi tušíte, vhodné tedy rozhodně nejsou papírové ani látkové sáčky, protože umožňují přístup vzduchu (a tedy i vlhkosti) k bylinkám. Takové sáčky jsou vhodné spíše třeba na pečivo. Na bylinky je však úplně ideální použít nádoby ze zatmaveného skla, které kromě toho, že dobře těsní, také nepropouští sluneční záření. Jelikož ty ale obvykle stojí poměrně dost peněz, v praxi se setkáte i s obyčejnými skleněnými nádobami a někdo používá klidně i plechové dózy, které najdete třeba v našem eshopu. Důležité je rovněž poznamenat, že nádoba by před vložením bylinek měla být vždy čistá a důkladně vysušená, aby bylinky nezačaly plesnivět.

Kam dózu umístit?

Aby bylinky vydržely co možná nejdéle v dobrém stavu, dózu s nimi doporučujeme umístit do tmavé a dobře větrané místnosti, ve které bude stabilní teplota. Obsahu účinných látek totiž nesvědčí ani změny v teplotě o několik stupňů a ideálním místem je proto nějaká spíž nebo jiná místnost, kde se příliš nemění okolní podmínky. 

Jak dlouho bylinky vydrží? 

Pokud jde o trvanlivost bylinek, již jsme v samostatném článku o sběru bylinek zmiňovali, že je potřeba bylinky trhat na vrcholu vegetačního období. Kromě toho však stojí za zmínku ještě to, jak dlouho bylinky vlastně vydrží. A pokud je správně skladujete, udává se, že by měly být použitelné asi 12 až 24 měsíců od sklizně. Je však jasné, že s přibývajícím časem se obsah účinných látek v rostlinách snižuje. Takže ideální je za nás nasbírat si bylinky koncem jara či začátkem léta (v závislosti na vrcholu vegetačního období) a v zimě si je pak vychutnávat. S dalším vegetačním obdobím pak doporučujeme repertoár v ideálním případě obměnit. 

jak skladovat bylinky 2-min

Má smysl bylinky sbírat? 

Sběr vlastních bylinek může být poměrně dobrá zábava pro celou rodinu, ovšem musíte na ni mít čas a hlavně znát místa, kde bylinky rostou. Pokud je to pro vás zbytečně komplikované, samozřejmě dává smysl si bylinky spíše koupit. A proto u nás v Čajové zahradě najdete jak samostatné bylinky, tak i celé čajové směsi