Jak sbírat bylinky? Máme pro vás manuál!

Bylinky měly ve výživě člověka místo od nepaměti a stále existuje celá řada lidí, kteří na ně nedají dopustit. A zatímco někdo si bylinky či bylinné čaje nejraději ze všeho koupí, někomu vyhovuje spíše jejich sběr. No a co si budeme vykládat, pokud víte, kam se na bylinky vydat, může to být skvělá zábava, při které zaměstnáte sebe i své ratolesti příjemným pobytem v lese. Pojďme se však podívat na to, jak se bylinky vlastně sbírají a na co si dávat pozor. 

Co je důležité vědět před sběrem? 

U mnoha lidí, kteří se rozhodnou bylinky sbírat, začíná jejich cesta tím, že si z nějakého herbáře vyčtou, jaké jsou přínosy dané bylinky a jak by ji mohli využít. Pokud je to i váš případ, je dobré se rovnou podívat na to, kdy má rostlina vrchol vegetačního období – ačkoliv se to může u každé bylinky lehce lišit, tak obvykle to bývá konec jara a začátek léta. Právě v tomto období je sběr nejlepší. Sbírat bylinky je ideální v dopoledních hodinách. Nedělejte to však příliš brzy ráno, protože ranní rosa může komplikovat následné sušení bylinek. 

Kde bylinky sbírat? 

Jak jsme již zmiňovali v rámci našeho článku zaměřeného na nejčastější mýty o bylinkách, rozhodně není jedno, kde se bylinky rozhodnete sbírat. Obecně platí, že čím méně je nějaké místo frekventované, tím lepší to je, protože bylinky nemohou nijak negativně ovlivnit například spalovací motory automobilů, chemikálie používané na pole nebo třeba kolemjdoucí pejskaři. 

Jak sbírat bylinky 1

Na co si dát pozor? 

Pokud jste bylinky nikdy dříve nesbírali, je důležité mít jasnou představu o tom, jak má daná bylinka vypadat a před sběrem byste si měli být naprosto jistí, že se jedná o správnou rostlinu. Mnoho bylin totiž vypadá podobně, ale některé z nich mohou být i jedovaté, a proto je třeba, podobně jako například u houbaření, být velmi pozorný a sbírat jen ty bylinky, které dokážete bezpečně poznat. Případně bychom doporučovali mít v telefonu vždy fotku hledané bylinky a případně i fotky podobně vyhlížejících rostlin. 

Na zahrádce, nebo v přírodě? 

V souvislosti s vlastním sběrem bylin vyvstává otázka, zda má cenu vůbec na bylinky chodit do přírody, nebo ne. A upřímně řečeno není jednoduché na tuto otázku odpovědět. V přírodě bylinky rostou pouze tam, kde se jim daří, a proto může být jejich složení někdy koncentrovanější. Na druhou stranu při pěstování doma eliminujete riziko toho, že budete sbírat jinou bylinu. Záleží tedy primárně na vás a na vašich preferencích. Pro některé bylinky (třeba oregano nebo bazalku) ovšem může být dobrou volbou i pěstování doma v květináčích. Pokud naopak často jezdíte na vesnici a procházíte se po lese, máte skvělou příležitost natrhat si třeba prvotřídní šípky

jak sbírat bylinky 2

Nechcete mít s bylinkami starosti? 

Pokud se sběrem, následným sušením a také vhodným skladováním bylinek nechcete mít žádné větší starosti, nechejte to na nás. V Čajové zahradě totiž nabízíme celou řadu různých bylinek a vy si můžete vybrat mezi jednotlivými bylinkami a celými bylinnými směsi, které jsme pro vás sestavili vždy za nějakým konkrétním účelem. Kromě vhodného kombinování bylin jsme však mysleli také na to, abyste si na výsledné čajové směsi pochutnali.