Kupujete si raději mletou kávu, nebo upřednostňujete celá zrna? Pokud jste zvolili první ze dvou možností, děláte obrovskou chybu a ochuzujete se o značnou část vlastností čerstvé kávy. Vonné složky zodpovědné za intenzivní aroma i skvělou chuť se totiž z mletých zrn rychle vytrácí a každý den, kdy je káva namletá, je poznat. Víte ale, jak namlít kávu doma? Jakou hrubost mletí zvolit? A zda jde káva namlít i bez mlýnku? V dnešním článku si na všechny tyto otázky odpovíme.
Základem všeho tvoří správná hrubost mletí
Pokud pijete supermarketovou kávu nebo různé levnější alternativy, nemusí vás hrubost mletí příliš zajímat. Většina již namletých káv není ani příliš jemná, ani příliš hrubá a jejich použití je tak do jisté míry univerzální. Jakmile si ale jednou koupíte prémiovou kávu a chcete z ní získat maximum, správné namletí vám k tomu rozhodně pomůže. Jak tedy namlít kávu?
To záleží na preferovaném způsobu přípravy:
- Chcete si dopřát co možná nejlepší cold brew? A nebo si rádi připravujete kávu ve frenchpressu? Tak to zvolte hrubé mletí, při kterém jsou kávová zrna namleta zhruba na velikost krystalů hrubozrnné soli. Pokud byste totiž třeba do cold brew dali příliš jemnou kávu, mohl by po přípravě vzniknout kal, který by kazil vzhled kávy. Jakmile ale použijete hrubé mletí, bude káva chutnat opravdu dobře.
- Dripper, chemex nebo vakuum pot preferuje střední mletí. Takové mletí by mělo připomínat svojí konzistencí obyčejný písek. Jelikož má při těchto metodách přípravy voda kontakt s kávou jen po kratší dobu, je důležité, aby zrna byla namleta jemněji a došlo k silnější extrakci.
- Pokud preferujete espresso z pákového kávovaru, moka konvičky nebo si děláte tradiční tureckou kávu z džezvy, sáhněte vždy po jemném mletí. Nejjemnější mletí vyžaduje káva do džezvy, protože Turci mají opravdu rádi silnou kávu se spoustou cukru. Na espresso i moka konvičku je možné trochu hrubší mletí, ale stále by mělo mít zhruba konzistenci hrubé mouky, jinak budou vzniklé nápoje chuťově nevýrazné.
Jak namlít kávu bez mlýnku?
Dostali jste od někoho jako vánoční dárek zrnkovou kávu a bohužel doma nemáte mlýnek? Nemusíte si zoufat, i tak se s ní dá něco dělat. Využít můžete buď klasický hmoždíř, ruční nebo stolní mixér anebo třeba mlýnek na maso. Pokud je úplně nejhůř a vy žádný z těchto pomocníků doma nemáte, zbývá vám jediná možnost. Zabalte zrna mezi dva ručníky, umístěte na prkýnko a začněte do nich bouchat kladívkem či jiným pevným předmětem, který máte po ruce. Může to znít jako zoufalé řešení, ale mletou kávu si tak opravdu připravíte.
Ruční nebo mechanický mlýnek na kávu nic nenahradí
Nutno přiznat, že žádný z výše popsaných způsobů není příliš sofistikovaný a i my doporučujeme po nich sahat jen v případě krajní nouze. Mnohem lepší volbou pro ty z vás, kteří si na dobré kávě chtějí pochutnávat pravidelně je ruční nebo mechanický mlýnek na kávu. Ten vám udělá spoustu práce a navíc stojí jenom pár korun. V naší nabídce najdete ty nejlevnější mlýnky už od 379 Kč a i takový levný mlýnek vám při slušném zacházení s přehledem vydrží pár let. Když si budete vybírat, přihoďte do košíku rovnou i pár balení kvalitní arabiky, ať vám dobrá káva může zpříjemnit den.
Líbil se vám náš dnešní článek? To nás moc těší. Budeme rádi, když si přečtete i další příspěvky z našeho blogu:
- Jaký čaj připravovat pro miminko?
- Jak často pít zelený čaj? A jak často kávu?
- Jak dlouho vydrží pečený čaj? A jak ho udělat?