Hojicha: Vyzkoušejte jedinečný pražený zelený čaj!

Pokud se již nějaký čas pohybujete ve světě kvalitních čajů, jistě víte, že v něm existuje obrovská variabilita a ať už máte jakékoliv chuťové preference, dokážete najít svého favorita. A ačkoliv některé čaje jsou velmi známé, jiné jsou poměrně raritní. Do druhé skupiny bezpochyby patří i atypická hojicha, kterou vám ovšem představíme v rámci tohoto samostatného článku. 

Co je hojicha vlastně zač? 

Hojicha je japonský čaj, který vznikl tak trochu náhodou. Jistě vám nemusíme vysvětlovat, že při výrobě čaje vzniká i poměrně dost odpadu. Toho si všimli i japonští čajoví zpracovatelé, kteří se rozhodli opražit větvičky a stonky, jež jim zbývaly po výrobě čajů jako je bancha a sencha. No a k jejich vlastnímu překvapení přišli na to, že nálev z takto opražených zbytků vlastně nechutná vůbec špatně. Jelikož však popularita čaje hojicha začala nabírat na obrátkách, samozřejmě se nepoužívají pouze zbytky ze zpracování jiných čajů, ale také z pozdních sběrů některých čajů. Ačkoliv to může působit, že je tento čaj méně kvalitní, ve skutečnosti tomu tak rozhodně není a chuťově je velmi unikátní a výjimečný. 

hojicha 1-min

Jak hojicha chutná? 

Na čaji hojicha je do značné míry unikátní zejména jeho chuť. Jelikož prochází zmiňovaným procesem pražení, je jeho chuť do značné míry specifická. Nálev má poměrně tmavou barvu, kterou může připomínat například slabou kávu nebo některé druhy oolongů. Ve vůni se neodráží ani tak typické nuance zeleného čaje, jako spíše pražené oříšky, nádech karamelu a někteří odborníci dokonce nachází podobnost i s vůní čerstvě upečeného chleba. Chuť je pak poměrně kulatá, hutná a nasládlá s jemnými nuancemi karamelu, pražené rýže i kaštanů. 

Obsah kofeinu v hojicha

Hojicha spadá do kategorie zelených čajů, které mají obecně vzato méně kofeinu než čaje černé, což jsme zmiňovali v rámci článku o kofeinu v čaji. K dalšímu snížení obsahu tohoto stimulantu však dochází i při procesu pražení, a proto má hojicha ještě méně kofeinu než ostatní zelené čaje. V neposlední řadě je tento nízký obsah kofeinu dán také přítomností celých větviček. Můžete si ho tak bez obav dopřát i v odpoledních hodinách, kdy už byste například po kávě tak úplně nesáhli. Zároveň se však hodí podotknout, že nějaké množství kofeinu stále obsahuje a pokud jste na kofein citlivější, stále je třeba být na pozoru. V takovém případě může být lepší sáhnout například po našem zeleném čaji bez kofeinu.

Jak se hojicha připravuje?

Příprava čaje hojicha je velmi podobná přípravě jiných zelených čajů. Nikdy byste proto neměli používat vroucí vodu, bohatě stačí voda o teplotě kolem 70° Celsia. Doba louhování by měla být velmi krátká – pro první nálev postačí klidně i doba kratší než jedna minuta. Pak je dobré čaj scedit a následně můžete připravit i druhý a třetí nálev. S každým dalším nálevem doporučujeme o pár stupňů zvýšit teplotu vody a prodloužit dobu louhování o 20 až 30 sekund. 

hojicha 2-min

Jaký hojicha vybrat? 

Pokud vás čaj hojicha zaujal, určitě ho doporučujeme vyzkoušet. Jeho jemná chuť, nízký obsah kofeinu i specifická vůně totiž rozhodně přináší nový pohled na zelené čaje. Kvalitní japonský čaj Hojicha proto najdete i na našich stránkách, a sice pod označením Japan Houjicha Roasted