Pokud máte chuť na opravdu výjimečný čaj, existuje celá řada možností. Ostatně právě proto jsme u nás na webu přišli s kategorií luxusních čajů, ve které vyzdvihujeme opravdu unikátní čaje s naprosto jedinečnými vlastnostmi. A své místo mezi nimi si bezpochyby zaslouží i Formosa oolong Dark Pearl, o kterém se dozvíte více v rámci tohoto článku.
Kde se vzal oolong?
Pokud jste četli náš úvodní článek o oolongu, jistě víte, že se jedná o tzv. polooxidovaný čaj. Jeho lístky se hned po sklizni nechají zavadnout na přímém slunci a následně je umístěn do bambusových bubnů, ve kterých do určité míry oxiduje. Zatímco v některých regionech nechávají svůj oolong oxidovat jen velmi lehce, v jiných může být oxidován až zhruba do 80 % a takový oolong pak již velmi nápadně připomíná klasický černý čaj. Oolongy jsou obecně vyhledávány mnohými čajovými odborníky pro svůj jedinečný chuťový profil a obvykle se můžete těšit na velmi vyváženou chuť s lehkými náznaky ovoce i květin. Ve srovnání se zmiňovanými černými čaji nejsou oolongy ani zdaleka tak trpké, ale stále si zachovávají podobný obsah kofeinu. No a Formosa oolong Dark Pearl všechny tyto vlastnosti dostává ještě na vyšší úroveň.
Co je Formosa oolong Dark Pearl?
Málokdo ví, že Formosa bylo dříve poměrně hojně používané označení pro ostrov, kterému dnes říkáme Tchaj-wan. Právě tam vzniká řada opravdu exkluzivních čajů a oolongy nevyjímaje. Dark Pearl pak pochází konkrétně z výjimečného regionu Tai Tung na severu ostrova. Právě tam je totiž ideální poměr mezi slunnými a deštivými dny a vzhledem k půdě bohaté na živiny tam čajovníkům opravdu nic nechybí. Po sklizni, která mimochodem probíhá většinou ručně, se tento čaj (obvykle opět ručně) formuje do tvaru malých perel a jelikož je na poměry oolongů relativně více oxidovaný, získal svůj název Dark Pearl.
Jak si ho připravit?
V případě oolongů je skvělé, že nejsou tak citlivé na drobné nedostatky v přípravě a nabízí tak řadu možností, jak si je připravit. Zajímavé je určitě využít například yixingové konvičky nebo gaiwanu, ovšem nic nezkazíte ani přípravou v klasické konvici. Jelikož Dark Pearl je poměrně více oxidovaný, můžete při přípravě využít vodu o teplotě mezi 80 až 90 stupni Celsia, přičemž na každých 250 ml vody se hodí použít jedna a půl čajové lžičky oolongu. Doba louhování by se měla odvíjet od požadované intenzity čaje, ovšem my doporučujeme začít na dvou až třech minutách, přičemž někomu vyhovují klidně i pět minut louhované oolongy.
A jak chutná?
Formosa oolong Dark Pearl nabízí nálev jantarové barvy. Ve vůni ucítíte jemné náznaky tropického ovoce, ale chuťovému profilu dominují spíše náznaky karamelu, oříšků i pečených kaštanů. Jako u ostatních oolongů, můžete se i o Formosa Dark Pearl těšit na velmi jemný a vyvážený chuťový profil bez náznaků trpkosti.
Jaké jsou další možnosti?
Pokud vás náhodou tak úplně nezaujal Formosa Dark Pearl, měli byste vědět, že existuje obrovské množství dalších možností. Z oolongů, které jsme zmiňovali v našich předchozích článcích, stojí rozhodně za zmínku lehce atypický ženšenový oolong nebo chuťově vynikající Vietnam Kim Tuyen Red . A v případě, že vás lákají spíše jiné druhy čaje, určitě doporučujeme se podívat na naši kategorii luxusních čajů, kde najdete také řadu jiných druhů excelentních čajů.