Filmy o kávě: Na co se vyplatí kouknout?

Asi není třeba příliš zdůrazňovat, že káva pro spoustu lidí už dávno není jen obyčejným nápojem, který jim po ránu pomůže vstát, ale je to celý životní styl a kultura, která mnohé lidi napříč národnostmi spojuje. Zcela běžně tak narazíte na nejrůznější kávové festivaly, kulturní akce spojené s kávou a samozřejmě i články, které koneckonců píšeme s železnou pravidelností i my na náš blog. Pokud si však budete chtít rozšířit obzory a nechce se vám číst, určitě stojí za to podívat se na nějaký dobrý film. Jaké jsou ale nejlepší snímky o kávě? Na to se podíváme v tomto článku.

Caffeinated (2015)

Než káva dorazí na váš stůl, urazí poměrně dlouho cestu, o které jsme ostatně psali třeba v jednom z našich předešlých článků. Mnoho lidí si to však stále neuvědomuje a film Caffeinated je naštěstí právě o tomhle. Káva totiž není jen nápoj, který si občané zemí globálního severu mohou dopřát v kavárnách s opravdu vysokými cenami, ale je to především zdroj obživy pro mnoho lidí z globálního jihu. Film Caffeinated vám naštěstí dá skvělý vhled do toho, jakými procesy musí káva během své cesty projít a kdo se na výsledném kávovém zrnu musí podílet. Pokud hledáte zábavu na necelou hodinu a půl a chcete se o kávě něco zajímavého dozvědět, Caffeinated bude přesně pro vás.

filmy o kávě 1

Aeropress Movie (2018)

Aeropress jsme detailně popisovali v rámci jednoho z našich předešlých blogových článků, ovšem slovy se velmi obtížně popisují veškeré benefity a revolučnost tohoto vynálezu, který je velmi jednoduchý a dobrou kávu s ním dokáže vytvořit skoro každý. A ačkoliv film o kávové pomůcce může znít trochu jako nuda, ve skutečnosti je to velmi zajímavá podívaná soustředící se nejen na Aeropress jako takový, ale také na jeho vynálezce Alana Adlera.    

The Coffee Man (2016)

The Coffee Man je film na první pohled tematicky lehce podobný již zmiňovanému Caffeinated. Tentokrát se však děj soustředí mimo jiné na postavu světoznámého baristy Saši Šestiće, který se v době natáčení chystá na soutěž zvanou World Barista Championship. A právě tento popularizátor kávového průmyslu vás vezme s sebou na plantáže v Etiopii, kde se detailně seznámíte třeba se sklizní nebo s tím, jaké vztahy na kávových plantážích vůbec panují. A když vás tenhle skvěle natočený snímek osloví, můžete se pak podívat ještě na navazující Coffee Heroes, které si premiéru odbylo v roce 2020 a ve kterém kromě zmíněného baristy vystupuje také Agnieszka Rojewská coby první žena, která World Barista Championship vyhrála.

filmy o kávě 2

Dobrý film? Jedině s dobrou kávou!

Pokud však máte kávu opravdu rádi, není nad to si k dobrému filmu zároveň připravit i šálek lahodné arabiky, která dokáže ještě umocnit váš zážitek. A právě od toho je tu naše široká nabídka čerstvých káv z celého světa, kde najdete desítky různých arabik, které rozhodně stojí za zkoušku. Sáhnete po populární arabice z Etiopie, po skvělé Brazílii Facenda a nebo vyzkoušíte některou z méně profláknutých káv? Vaší fantazii se u nás meze zkrátka a dobře vůbec nekladou. Pro opravdové milovníky kvalitní kávy pak bude zajisté zajímavou možností také káva z naší sekce Premium-Exklusiv, kam umisťujeme raritní kávy produkované v omezeném množství.