Jak se stát experty na čajovou degustaci? Poradíme!

Láká vás svět kvalitních čajů a přemýšlíte, jakým způsobem s ochutnáváním vlastně začít? Ačkoliv mnoho lidí má pocit, že na dražší čaje vůbec nemají chuťové pohárky, mnozí jsou nakonec překvapeni, kolik toho dokáží rozpoznat. Stačí se k ochutnávání čaje pouze odhodlat a jakmile s ním jednou začnete, uvidíte, že dost možná také zjistíte, že vám čaj nejen chutná, ale zároveň vás jeho degustování i baví. Jak s ním začít? Na to se podíváme v rámci tohoto článku 

Základem všeho je konzistentnost

Tea tasting, tedy ochutnávání čaje, je ve své podstatě velmi podobné kávovému cuppingu, o kterém jsme se již zmiňovali v rámci jednoho z našich předešlých článků. Základem všeho je tak nakoupit různé čaje, ale být konzistentní v metodě přípravy. Vždy je tedy třeba použít stejný poměr čaje a vody, stejnou teplotu vody i stejnou délku louhování, abyste získali výsledky, které budou navzájem porovnatelné. Pro čajovou degustaci se přitom často používá dvojnásobné množství čaje než pro klasickou přípravu, aby chuť byla o něco intenzivnější a vy jste byli schopni lépe rozpoznat jednotlivé chuťové a aromatické nuance. 

expert na degustaci 1-min

Co v čaji vnímat? 

Jakmile si tedy několik různých nálevů připravíte, je na čase se pustit do jejich ochutnávání. Co všechno se ale standardně vnímá? Vůbec nejlepší je pořídit si nějaký zápisník, do kterého si budete zapisovat alespoň tři základní parametry – barvu nálevu, vůni a chuť. Přidat však můžete vlastně cokoliv, co vás na čaji fascinuje nebo co vám přijde zajímavé. Jelikož si poznámky děláte jen pro sebe, neexistuje žádný špatný komentář. A když se k nim za pár měsíců vrátíte, budete dost možná příjemně překvapeni, jak se vaše smysly od té doby rozšířily. Pro samotnou degustaci je pak důležité vybrat takové čaje, které máte rádi, abyste si jejich hodnocení opravdu užili a čaje vám chutnaly – pokud preferujete zelené čaje, nebojte se nakoupit několik různých zelených čajů z naší nabídky, jestli máte raději černé, zkuste vyzkoušet několik kvalitních černých čajů. A v případě, že vám vyhovují raritnější druhy čajů jako třeba oolongy, nebojte se své degustování začít právě u nich. 

Jak se čaj při degustaci pije? 

Důležité je rovněž vědět, jak se čaj při degustaci pije. Po tom, co se podíváte na barvu jednotlivých nálevů a seznámíte se s aromatickými vlastnostmi čaje, je na místě jej ochutnat. Pozor ale musíte dávat na to, že při čajové degustaci se čaj jako takový nijak nepije. Naopak je nutné ho vzít na lžičku a hezky nahlas si srknout. Ačkoliv to možná nezní úplně běžně, právě oním srknutím umožníte jednotlivým chuťovým nuancím se správně rozvinout ve vašich ústech. Až se tak stane, čaj nemusíte nutně polykat. V praxi je mnohem častější jen ho poválet v ústech, všímat si chuťových nuancí a následně jej vyplivnout. Než však přejdete na další vzorek, nezapomeňte si ústa vypláchnout dostatečným množstvím vody, protože jinak byste měli zkreslené vnímání následujícího čaje. 

expert na degustaci 2-min

Kde mám začít? 

Degustace čaje by měla vždy začínat nákupem vhodných vzorků. V závislosti na vašich chuťových preferencích tak doporučujeme vybrat například 4-5 čajů, které spadají do stejné kategorie – vyzkoušejte například jemný darjeeling, výraznější assam nebo třeba úžasnou zelenou senchu