Pokud máte rádi exotické dovolené, jistě vám neunikla Dominikánská republika. Ta má totiž na první pohled všechno, co může člověk žijící v zemi bez moře a bez celoročního přísunu slunečního záření chtít. Nádherné pláže, teplé podnebí i plantáže s plodinami jako jsou banány, kakao, cukrová třtina nebo tabák na výrobu úžasných doutníků. No a samozřejmě také káva, která nás coby kávové nadšence zajímá nejvíc. A právě proto se s vámi v rámci tohoto článku podělíme o detaily spojené s historií, pěstováním i chutí kávy z Dominikánské republiky.
Kde se káva v Dominikánské republice vzala?
Podobně jako řada dalších zemí produkujících kávu, zaznamenala i Dominikánská republika v minulosti poměrně turbulentní vývoj spojený s kolonizací. A právě proto existují různé scénáře spjaté s historií kávy v této karibské zemi a své zásluhy si v tomto ohledu nárokují jak Španělé, tak Francouzi. Ačkoliv úplnou pravdu se nejspíš už nikdy nedozvíme, jisté je jen to, že kávě se v kopcovité krajině Dominikánské republiky opravdu daří, a proto se již od roku 1872 také exportuje.
Jak se káva pěstuje?
Jelikož Dominikánská republika představuje relativně malý ostrov obklopený oceánem, káva se nepěstuje v takové nadmořské výšce jako v jiných zemích. Většinou se proto setkáte s kávou pěstovanou zhruba od 600 metrů výše, přičemž horní hranice se většinou udává až kolem 1500 metrů, ale taková káva není příliš častá. Co se týká produkce, Dominikánská republika produkuje relativně zanedbatelné množství kávy a podle dostupných údajů nepřesahuje ani 10 tisíc tun ročně, což ji z hlediska objemu produkce řadí až do třetí desítky producentů. Přesto je však arabika, která tvoří většinu produkce, považována za velmi kvalitní a mnozí odborníci ji řadí k nejlepším kávám na světě.
Na jakou chuť se můžete těšit?
Popsat chuťový profil kávy z nějaké země není úplně lehký úkol, protože výsledná chuť je definována kromě složení půdy také nadmořskou výškou, zpracováním kávy a samozřejmě také výsledným pražením. Můžeme se však zaměřit na naši arabiku z Dominikánské republiky, kterou sice vozíme z této exotické destinace, ale pražíme ji až v naší holešovické pražírně. Díky zvolenému stupni pražení se můžete těšit na jemné nuance mléčné čokolády i lískových oříšků, které se do kávy promítají. Chuť je přitom vyvážená, bez náznaků acidity a skvěle se hodí jak pro ty z vás, kteří preferují černou kávu, tak pro ty, kteří si ji rádi dají s mlékem nebo dokonce i s nějakým sladidlem, které dobře podtrhne zmíněné tóny.
Kde ji vybrat? A jak si ji připravit?
Pokud vás káva z Dominikánské republiky zaujala, určitě doporučujeme ji vyzkoušet. U nás v Čajové zahradě ji přitom najdete jak v cenově výhodném klasickém obalu, tak i v praktické dóze, která se skvěle hodí například jako dárek pro každého milovníka kávy. A pokud hledáte zároveň s kávou i jednoduchý způsob, jak si tuto kávu připravovat, určitě doporučujeme přidat do košíku i některou z našich designově krásných a praktických moka konviček Venezia, které nabízíme v mnoha barevných provedeních. Pokud vás však tahle káva tak úplně nezaujala, neváhejte se podívat na zbývající produkty z naší nabídky čerstvých káv. Tam najdete desítky dalších arabik včetně například aromatizovaných káv nebo raritních káv ze sekce Premium-Exklusiv, kam umisťujeme raritní kávy produkované v omezeném množství.