Příprava různých čajů
Momentálně zde najdete přípravu:
Samotné koření Masala
Na přípravu tohoto vynikajícího čaje potřebujeme speciální indické koření masala, které se u nás prodává v čajovnách nebo obchodech s kořením. Tato výborná směs je u nás již namíchaná. Jedná se o drobně nadrcené kousky skořice, anýzová semínka, hřebíček, kousky zázvoru, koriandr, černý pepř, kardamom, kmín a květ vřesu.
Jak se vaří masala čaj?
- Dáme vařit vodu a osladíme ji - použijeme zhruba jednu lžičku cukru na decilitr vody.
- Když voda začne vřít, přidáme koření masala a jakýkoli hutný černý čaj - obojí po jedné lžičce na decilitr vody.
- Vaříme jednu minutu, potom přidáme mléko v poměru 1:1 až 1:2 k množství vody.
- Necháme vzkypět, odstavíme a scedíme.
Tento čaj ocení všichni milovníci sladkého. Je velice příjemný na žaludek. Skvěle se hodí jako ranní životabudič po prohýřené noci.
V první řadě se musíme vybavit speciálním nádobím a náčiním
- Zcela nepostradatelná je bambusová metlička zvaná Chasen (časen), bez níž není možné prášek rozšlehat.
- Široká čajová miska Čawan, ve které se mačča připravuje.
- Další součást tradiční výbavy na přípravu šlehaného čaje je čajová lžička na čaj Matcha.
Nicméně mějte na srdci i na paměti, že příprava a popíjení šlehaného čaje Matcha má své neopomenutelné estetické a filozofické hledisko. Pokud se tedy chcete pravidelně oddávat pití šlehaného čaje, pořiďte si vkusnou a vyhovující základní soupravu.
Samotná příprava
- Uvedeme do varu vodu a necháme ji zchladnout na 60-70°C.
- Misku Čawan pečlivě vypláchneme horkou vodou, aby se důkladně vyhřála.
- Zbytky vody vytřeme ubrouskem - při této příležitosti v misce smočíme Chasen (aby se zvlhčil).
- Do misky vložíme 1 až 2 lžičky čajového prášku.
- Pomalu a rovnoměrně zalijeme horkou vodou.
- Prášek na dně misky zežmolkovatí a musí se rozšlehat - dokud se nevytvoří souvislá pěna
Poslední krok (č. 6) - tato operace vyžaduje určitý cvik, cit a zkušenost. Nejdříve se pomalým krouživým pohybem Chasenu rozmíchají největší hrudky, pohyb se postupně zrychluje. Přestaneme Chasenem opisovat kruhy a kmitáme od kraje ke kraji misky. Šlehání musí být rychlé, ne však křečovité a pohyb ruky by měl vycházet dílem ze zápěstí a z paže.
Nápoj se šlehá, dokud nejsou všechny žmolky rozmíchány a na hladině se nevytvoří souvislá pěna. Není chybou pokračovat ve šlehání dál, vzniká tak výrazně pěnivý nápoj, což přispívá jeho chuti.
Pití čaje Matcha by měl být akt klidný a soustředěný. Hodí se pro sváteční a vzhledem ke své výstřednosti spíše osamocené chvíle, sdílené nanejvýše s několika stejně naladěnými přáteli.
Detailní video na přípravu práškového čaje Matcha
Příprava zeleného čaje
Na začátek potřebujete kvalitní zelený nebo zelený ochucený čaj.
- Nasypeme 1 až 2 lžičky na šálek zeleného čaje do konvičky.
- Zalijeme teplou vodou - 85ºC.
- Pro tu nejlepší konzumaci - přípravu zeleného čaje a účinky - nesmíte louhovat více jak 3 minuty.
- Přelijeme a vychutnáme.
- Z konvičky si můžete udělat ještě 1-2 další nálevy se stejnou přípravou.
- Po každém nálevu můžete zvětšit teplotu vody při louhování.
Příprava černého čaje
To samé platí pro černý i černý ochucený čaj.
- Nasypeme 1 až 2 lžičky na šálek čaje do konvičky.
- Zalijeme vroucí vodou - 100ºC.
- Louhujeme 3 až 5 minut.
- Přelijeme a vychutnáme.