Černý čaj se dělí na listový, zlomkový (Broken), drcený (Fannings) a práškový (Dust). V Indii, na Srí Lance a v Keni se k rozlišení kvality používá ustálené písmenkové názvosloví:
Označení kvality listu pro celolistové čaje:
SFTGFOP 1: Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - je nejkvalitnější jemnolistý čaj, vyráběný v Darjeelingu, při sklizni se sbírají pouze první dva lístky a pupen.
FTGFOP 1: Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe -je čaj špičkové kvality s menším obsahem bílých pupenů – tipů z oblastí Darjeeling a Assam.
TGFOP/TGFOP 1: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - je hlavní druh, tento čaj pochází z Darjeelingu a Assamu.
GFOP 1: Golden Flowery Orange Pekoe - je špičkový čaj z plantáží v Keni, kde se vyrábějí čaje s pupeny – tipy. V Indii je méně běžný.
FOP/FOP 1: Flowery Orange Pekoe - je druhá sorta. Indický černý čaj je charakteristický dlouhými listy, s malým množstvím pupenů, částečně dřevnatých.
OP: Orange Pekoe - je hlavně čaj původem z Cejlonu a Jávy s dlouhými vláknitými listy, bez pupenů. Jeho název pochází z holandského slova „Oranje“ podle královského rodu oranžského a čínského „Pekoe“, bílý vlas.
PS: Pekoe Souchong
Označení kvality listu pro čaje drcené (Broken):
FTGFBOP: Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe
TGFBOP: Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe
STGBOP: Special Tippy Golden Broken Orange Pekoe
TGBOP: Tippy Golden Broken Orange Pekoe
GFBOP: Golden Flowery Broken Orange Pekoe
GBOP: Golden Broken Orange Pekoe
FBOP: Flowery Broken Orange Pekoe
BOP: Broken Orange Pekoe - je zejména čaj z níže položených oblastí Cejlonu, jehož lístky se drtí speciální metodou.
BP: Broken Orange
BPS: Broken Pekoe Souchong
Označení kvality listu pro čaje drťovité (Fannings) a práškovité (Dust):
TGFOF: Fine Tippy Golden Flowery Orange Fannings
TGBOPF: Tippy Golden Broken Orange Pekoe Fannings
FBOPF: Flowery Broken Orange Pekoe Fannings
BOPF: Broken Orange Pekoe Fannings
OF: Orange Fannings
PF: Pekoe Fannings
BOPD: Broken Orange Pekoe Dust
Jiné zkratky pro označování čajů:
DJ a číslo: Označení registrované várky u čaje z Darjeeling
FF: First Flush, jarní sklizeň
SF: Second Flush, letní sklizeň
TF: Third Flush, podzimní sklizeň
SK: registrovaná várka čajů ze Sikkimu
Ex.: Extra, označení nejvybranější kvality
I nebo 1: Imperial, označení nejvybranější kvality
Pro správnou přípravu černého čaje je žádoucí dodržování přesného postupu přípravy čaje, zejména pak dobu jeho louhování. Jak dlouho louhovat černý čaj? Optimální doba pro konkrétní druh čaje se udává na jeho obale. Obvykle se však pohybuje od dvou do tří minut.