Dekantéry na kávu: Proč se používají?

Pokud patříte mezi milovníky nejen kávy, ale také vína, jistě víte, že toho tyto dvě suroviny mají hodně společného. A mezi méně známé společné rysy patří i to, že se oba tyto nápoje mohou tzv. dekantovat, aby se co nejlépe rozvinula jejich chuť. Zatímco u vína je to ale poměrně známá praktika, u kávy ji mnoho lidí nepoužívá. Jak na to? A u kterých káv to vlastně dává smysl? Na to se podíváme v rámci tohoto článku. 

Co je dekantování zač? 

Pokud jste o procesu tzv. dekantace nikdy neslyšeli, určitě se hodí začít od základů. Jedná se totiž o proces, při kterém se oddělují lehké usazeniny, které vznikají na dně nápojů jako jsou hutná vína nebo kávy, od zbývající tekutiny právě prostřednictvím přelévání z jedné nádoby do druhé. V případě kávy se může stát, že při přípravě do výsledného extraktu pronikne i část kávové sedliny, která může způsobit, že káva bude chutnat až příliš hořce a nevyváženě. A v tuto chvíli přichází na řadu dekantace, při které se káva provzdušní, čímž se může zlepšit její chuť i aroma. 

dekantéry na kávu 1-min

Jak dekantování probíhá? 

Samotný proces dekantace je u kávy velmi podobný jako u vína. Základem všeho je správný výběr nádoby vhodné pro dekantování – ideální je, když je ze skla, protože tento materiál nikterak neovlivňuje chuť kávy. Až budete mít vhodnou nádobu, je dobré pomalu a velmi opatrně nalévat kávu z nádoby, ve které jste ji připravovali, do dekantéru. Někteří odborníci přitom dekantér předem nahřívají, aby tímto přeléváním káva neztrácela teplotu. Zároveň můžete kávu v dekantéru před servírováním několik minut ponechat, aby se vlastnosti nápoje opět lehce propojili a maximálně se rozvinulo aroma i výsledná chuť. 

Proč dává dekantace smysl?

Jak jsme již z části zmínili v předešlých odstavcích tohoto článku, dekantování kávy je poměrně jednoduchý proces, který se používá ze zcela zřejmého důvodu. Během chvilky dokážete zlepšit chuť kávy dost zásadně a co je důležité – uvolníte z kávy takové tóny, o kterých jste ani nevěděli, že jimi vámi vybraná arabika disponuje. Současně se však zbavíte i zbytků kávové sedliny, které mohou bez dekantace výsledný chuťový profil kávy naopak zhoršovat. Jediné, co přitom pro dekantování potřebujete, je skleněná nádoba zvaná dekantér. V provizorních podmínkách si jej však můžete vytvořit třeba i z obyčejného french pressu

U jakých káv se používá? 

Stejně tak, jako se dekantace nehodí ani pro každé víno, není dobré dekantovat ani všechny typy kávy. Velmi často se s dekantováním setkáte u frenchpressu, ale dekantovat se může samozřejmě také turecká káva a nebo třeba cold brew, kterému jsme věnovali celý samostatný článek. Naopak dekantování není úplně typické například pro aeropress, i když by u něj samozřejmě také šlo. Nepoužívá se ale například u espressa ani u nápojů z něj vycházejících – tedy například cappuccina, latté ani u dalších druhů kávy s mlékem. 

dekantéry na kávu 2-min

Základem všeho je dobrá káva

Dekantace je poměrně jednoduchý proces, s jehož pomocí můžete během chvilky výrazně zlepšit výslednou chuť i vůni vaší oblíbené kávy. Základem je ovšem pokaždé správný výběr arabiky. A přesně od toho jsme tu i my v Čajové zahradě. V naší široké nabídce totiž najdete desítky čerstvých káv z celého světa, které nabízí velmi různorodé chuťové profily a rozhodně proto stojí za vyzkoušení.